Lajme

Një çifti nuk i lejohet të marrë me qira një apartament për 26.500 franga

Një çift i Cyrihut  ishte interesuar të marrë me qira apartamentin luksoz, por administrata refuzoi.

515 metra katrorë hapësirë banimi, një pishinë të brendshme me ngrohje, një tarracë në çati dhe një ashensor direkt në apartament: një apartament luksoz me qira është i disponueshëm në Distriktin 2 të Cyrihut me kosto 26,500 franga në muaj, për të cilin ishin të interesuar edhe S.* (42) dhe partneri i saj nga Cyrihu.

“Ne ishim në gjendje të vërtetonim kreditueshmërinë tonë në detaje përpara shikimit të parë dhe donim shumë ta merrnim me qira apartamentin, sepse na pëlqeu shumë”, tregon 42-vjeçarja për 20 Minutes.

Për shkak se çifti ndodhej shpesh jashtë vendit për biznes, ata sugjeruan t’ua jepnin apartamentin me qira miqve dhe të njohurve gjatë mungesës së tyre. “Kjo do të ishte mirë edhe për apartamentin sepse do të përdorej dhe jo thjesht do të ishte bosh”, thotë S, përcjell albinfo.ch.

Çifti deklaroi gjithashtu se ata donin të organizonin darka herë pas here – dhe jo vetëm në mjedise private. “Ne jemi sipërmarrës në sektorin e shërbimeve financiare, kështu që nuk ka një kufi të qartë mes privatit dhe biznesit. Ne patjetër do të kishim ftuar edhe partnerë biznesi”.

Megjithatë, administrata refuzoi pas konsultimit me pronarët. Siç thotë emaili, i cili është i disponueshëm për 20 minuta, ato janë të hapura për përdorim privat – çdo gjë tjetër nuk diskutohet.

E pakuptueshme për S., aq më tepër që apartamenti ka disa muaj që ka mbetur bosh dhe pronari ka lënë mbi 100 mijë franga të shkojnë huq.

“Më duket dekadent dhe thjesht i çmendur që edhe me një çmim kaq të lartë qiraje është kaq zgjedhës dhe mund të përballojë të lërë apartamentin bosh në vend që t’u bëjë të interesuarve qoftë edhe një milimetër akomodim. Duhet të jetë e qartë se një qiramarrës në këtë gamë çmimesh ka nevojë për më shumë fleksibilitet”, thonë çifti, përcjell albinfo.ch.

Sipas Fabian Gloor, avokat në shoqatën e qiramarrësve zviceranë gjermanishtfolës, pronarët kanë të ashtuquajturën të drejtën e zgjedhjes së qiramarrësit, që do të thotë se ata mund të vendosin vetë se kujt t’ia japin banesën me qira, edhe pse strehimi është një e drejtë njerëzore. Gama e çmimeve nuk ka rëndësi në këtë drejtim.

Për apartamentet e këtij segmenti çmimesh, do të ishte mjaft e vështirë të gjesh njerëz që janë në gjendje të paguajnë një qira kaq të lartë.

“Prandaj është pak e habitshme që administrata mund të përballojë t’i refuzojë këta qiramarrës. Me sa duket ajo supozon se do të gjejë të interesuar të tjerë që janë të përgatitur të paguajnë këtë qira krejtësisht të tepruar”, thotë Gloor, shkruan 20minuten.