Lajme

Një gjilanas në parlamentin kantonal të St. Gallenit?

Iliri është njëri prej më shumë se 1000 kandidatëve që synojnë një ulëse në zgjedhjet kantonale të St. Gallenit që do të mbahen më 8 mars ku do të zgjidhen 120 deputetet e rinj të kantonit St. Gallen për periudhën 2020-2024

Kantoni i St.Gallen ka tetë zona elektorale dhe në zonën Rorschach-ut në garë është edhe riu Iliri Mustafa që ka shpallur kandidaturën e tij në kuadër të të rinjëve liberalë (Jungpartei der FDP) të FDP-së.

Djaloshi me prejardhje nga Gjilani është vetëm 2o vjeç dhe ka lindur, është rritur e shkolluar në Rorschach-Rorschacherberg. Aktualisht ai ndjek maturën dhe është paralelisht i angazhuar si asistent për projekte marketingu në shkollën e lartë të Sankt Gallen-it (Fachhochschule St. Gallen).

Njëkohësisht Iliri nuk fsheh dashurinë për Kosovën e posaqërisht, thotë, „e dua shumë Gjilanin e bukur“.

Albinfo.ch ka zhvilluar një intervistë për të sjellë më afër synimet e kandiatit të ri, i cili është në fillim të karrierës, por që premton shumë në të ardhmën. Kështu që vota për të, është votë për faktorizimin e komunitetit shqiptar në dobi  te jetës së përbashkët dhe integrimit sa më të mirë të shqiptarëve që jetojnë në Zvicër.

Albinfo.ch: Si e shpjegoni vendimin tuaj për të kandiduar për FDP-në?

Ilir Mustafa: Partia FDP-së më është përshtatur mua më së miri. Arsyjet janë sepse FDP-ja është parti shumë liberale edhe e ka specifikë orientimin e saj në ekonomi. Njëashtu FDP-ja nuk fokusohet në ndalesa, por synon zagjidhjen e problemëve, njësoj angazhohem unë. Duhet të cekur se FDP-ja është e njohur për hulumtimet e shpenzimëve qeveritare dhe financave në përgjithësi, që është edhe në interesin tim personal.

Albinfo.ch: Mendoni se ju por edhe komuniteti shqiptar në përgjithësi ndani vlera të përbashkëta me këtë parti?

Ilir Mustafa: FDP-ja është liberale dhe e drejtë, veçanërisht brezi im nuk njeh dallime mes zviceranëve apo migrantëve (secondos). Partia FDP nuk ndjek aspak politik restriktive për migrimin, siç bën p.sh. SVP-ja. Meqë ne shqiptaret njihemi si punëtorë, jam i bindur që FDP-ja gjithmonë do mbështet punëtorin dhe veprimet e drejta.

albinfo.ch: Cilat mendoni se janë gjasat dhe ku i shihni më shumë të koncentruar zgjedhësit tuaj potencialë: te komuniteti shqiptar dhe i huaj apo te zviceranët?

Ilir Mustafa: Unë nuk pres mrekullira nga këto zgjedhje, jam i ri dhe në fillim të karrierës sime politike. Megjithatë, për mua është e rëndësishme të njoh me shumë njerëz nga regjioni dhe të fitoj eksperiencë. Kurse në zgjedhjet e ardhshme synoj të jem kandidat në listën kryesore të FDP-së. Atëherë gjasat e mia janë edhe më të mira. Jam ende i ri me 20 vite, prandaj edhe kandidoj në listën të rinjëve të FDP-së (Jungpartei der FDP). Në parim ne nuk fitojmë hapësirë, por ndjekim qëllime të tjera. Personalisht nuk bëj dallime mesë të huajve apo zviceranëve. Shpresoj që ta fitoj besimin dhe mbështetjen e të gjithë votuesve, por mendoj se nga rrethi dhe vendbanimi im do të kem më shumë mbështetës të huaj (secondos). Sidoqoftë, në gjeneratën time nuk bëjmë më dallime mes zvicëranëve dhe secondos.

Albinfo.ch: Me çfarë argumenti kërkoni votën e votuesve, pse duhet t’ju votojnë?

Ilir Mustafa: Unë jam i ri dhe shumë i motivuar për  ardhmen time. Unë besoj se shpenzimet qeveritare duhet të jenë më të kontrolluara, sepse janë para të taksa-paguasve dhe ata jemi ne. Unë gjithashtu jam në favor të politikës liberale. Të gjithë duhet të jetojnë ashtu siç kan dëshirë pa e dëmtuar askënd tjetër.

Albinfo.ch: Nëse do të zgjidhen -fitoni, cilat do të jenë temat të cilat do t’ju jepni prioritet në punën tuaj si deputet?

Ilir Mustafa: Përveç pikave të cekur me parë, unë jam shumë i interesuar për infrastrukturë dhe transport, që dëshiroja ta zgjeroja në mënyrë të qëndrueshme, qoftë me transport publik, qoftë me makinë. Përveç kësaj, prioritet regjional duhet të jetë spitali në Rorschach dhe zgjerimi më i shpejtë i lidhjes me autostradën.