Lajme

Një shqiptare e denjë me qëllime të qarta politike në kantonin e Ticino

Lindita Osmani Durmishi, "Fati i një fëmije është gjithmonë rezultat i punës së nënës së tij!" - Napoleon Bonaparti. Prandaj më interesojnë nënat dhe fëmijët, edukimi dhe aktivizimi shoqëror” shprehet ajo.

Shumë mërgimtarë shqiptarë po depërtojnë në fushën e politkes në Zvicër duke kandiduar nëpër kantonet ku ata jetojnë.

Lindita Osmani Durmishi, e cila jeton dhe punon në Zvicër, kandidon në zgjedhjet e 18 prillit për këshillin komunal të Bellizona-s në kantonin Ticino, Zvicër.

Lindita ka përfunduar studimet në Ekonomi dhe Menaxhim si dhe është duke përfunduar Masterin në Administrim Biznesi. Punon si accounting manager dhe këshilltare për çështjet ekonomike për disa kompani prestigjoze në Zvicër.

“Jam Lindita Osmani, 1987, nëne e 4 fëmijëve, ekonomiste, aktualisht në përfundim të Masterit në “Business Administration with Major in Innovation”, jetoj në komunën e Bellinzona, tani e 4 vjet kemi të ashtuquajtur “Bellinzona e madhe” e cila  i ka grumbulluar 13 lagje dhe numëron mbi 40 mijë banor, sa që mundem të themë që jemi një mini kanton” shprehet Lindita për albinfo.ch.

Ajo që nga viti 2007 është edhe përkthyese e gjuhës italiane, ndërkohë në vitin 2019 ishte e para femër shqiptare kandidate në Ticino.

“Vitin 2019 garova në zgjedhjet kantonale, duke qenë kështu e para femër shqiptare që garon në zgjedhjet kantonale në Ticino. Edhe pse nuk arrita të kyqem në Parlamentin e Ticinos, arrita të numëroj një numër te konsiderueshëm të votave”, tha ajo.

Lindita përveç formimit intelektual, ka qëllime të qarta dhe nuk është emër i ri ne fushën e politikes në këtë kanton. Përvoja e saj e mirë, bënë që ajo të jetë ndër figurat më në fokus për tu votuar në këto zgjedhje.

“Në kantonin Ticino parashikohet të kemi zgjedhje komunale me datën 18 prill 2021. Nga këto zgjedhje kemi shumë fytyra të reja në politik. Aktualisht kemi një situatë jashtëzakonisht të vështirë lidhur me virusin që ka kapluar mbarë botën dhe fushata zgjedhore ka qenë jashtëzakonisht e vështirë, pasi që mungonte kontakti direkt nëpër lokale, pazare apo vende tjera. Fushata vazhdon të jetë më tepër social media, kontakte personale, flyera nëpër shtëpia, dhe panoja nëpër rrugët e komunës” tregoi ajo për albinfo.ch.

Ndërkohë, Lindita flet edhe për komunitetin e shqiptarëve në kantonin e Ticinos, sipas së cilës, ky kanton numëron afërisisht 7500 shqiptarë dhe ka pasur më parë kandidat shqiptarë që ka kandiduar përgjatë viteve të kaluara.

“Komuniteti shqiptarë këtu në Ticino numëron përafërsisht rreth 7500 persona. Jemi ndër komunitetet më të mëdha, mos të themi më i madhi në Kanton. Vlen të theksohet se në këtë kanton ka një histori të shkurtër në kyçjen e shqiptarëve në politikë, si në zgjedhje komunale ashtu dhe kantonale. Vlen të theksohet me plotë modesti që shqiptarët e parë që janë kyçur në politikën kantonale në kanton ka qenë Faton Durmishi ne vitin 2014 me partinë UDC, pastaj në zgjedhjet e vitit te kaluar isha unë me një listë apartiake, kandidate e gjinisë femërore.

Mund të them që po që kishte qenë një mobilizim ma i mirë i vetëm shqiptarëve sigurisht që nga viti 2014 shqiptaret kishin pas përfaqësuesit e vet.

Shqiptarët kanë dëshirë të japin kontributin e tyre në vendin ku jetojnë dhe veprojnë, ne këto zgjedhje komunale kemi me dhjetëra shqiptarë nëper komuna të ndryshme të cilët kandidojnë për Këshillin Komunal, dhe 2 të tjerë që garojnë në Keshillin Ekzekutiv” tha ajo.

Lindita është një kandidate potenciale për të fituar në këtë kanton, ajo është optimiste për këtë aspekt, referuar rezultatit të kaluar votimi, që ishte votuar mjaft mirë, ani pse nuk arriti në numrin e duhur.

“Po, unë pasi qe në vitin e kaluar garova për parlamentin e kantonit, dhe arrita një rezultat mjaft te mirë, me kërkesën e partisë popullore demokratike (PPD), kalova, nga lista partiake me tematika kryesishtë që kanë të bëjnë për ngritjen dhe barazinë gjinore të gruas, në një ndër partitë më të vjetra ekzistuese. PPD, më dha mundësi dhe hapësirë të pakufizuar të propozoj idetë e mija dhe pse jo aty ku është në interes të të gjithëve edhe ti implementoj këto ide/projekte.  Para dhe pas zgjedhjeve pavarësisht se si është rezultati duhet të jemi aktiv, duhet të punojmë që të tregojmë vlerën tonë. Nga secila eksperiencë duhet kuptuar se çfarë nuk shkoj si duhet.  Unë besoj që secili prej nesh ka mundësin e vet, por nuk mundem të pretendojmë që në start mundem të dal fituese. Elektoratit i duhet kohë për të kuptuar se kush janë kandidatët, në zgjedhjet komunale luajnë më së shumti kontakti me njerëz. Prandaj, sa ma shumë shoqëri që ke, aq më tepër ke mundësi që të kyçesh. Vete fakti që sot në kantonin tonë kemi dhjetëra kandidat nëpër komuna të ndryshme, tregon që ne si komunitet jemi fitues. Fitues për shumë arsye. Aktivizimi ynë në politikë për të kontribuar sado pak për mirëqenjën e përgjithshme vlerësohet shumë nga institucionet dhe gjithë popullata. Prandaj përtej numrave individual ne veçse jemi fitues, si komunitet.”

Lindita po ashtu tregon edhe synimet e saj, që në rast të zgjedhjes së saj si kandidate, ajo ka plane të shumta, veçmas në aspektin e familjës, me theks të veçantë për fëmijët.

“Duke pasur parasysh se në programin politik të partisë të cilën unë e përfaqësoj, familja është në qendër të të gjitha preokupimeve, domosdshërishtë dhe mua kjo temë më intereson më shumë. Mendoj se familja është baza e shoqërisë, fëmijët që kanë fatin të rriten në një rreth të shëndosh do të  krijojnë edhe një shoqëri të shëndosh. « temat politike » janë edhe ekonomia e turizimi, të rinjët dhe shkollimi, lëvizeshmëria, lagjet dhe shërmbimet, po që të gjiha kanë si mirëqenjen e qytetarit”, shprhet ajo.

Ndërkohë ajo në intervistë për albinfo.ch. tregon edhe për objektivat konkrete që i ka paraparë për të realizuar në agjendën e saj politike

“Qëllimet konkrete të mija janë: Më shumë personel nëpër shkolla, kjo dmth që numri i nxënësve do të jetë më i ulët nëpër klasa dhe mësimi, qetësia, përqëndrimi më kualitativ ; mësuesit do të kenë më shumë kohë t’i kushtojnë secilit nxënës, sidomos atyre që kanë më shumë nevojë për kujdes.

Mundësimin e qasjes të të gjitha klasave shoqërore në aktivitete sportive, muzikore e kulturore, çdo fëmijë ka të drejtë të ëndërroj, të mirret me një sport, apo të bie një instrumenti, apo të merret me art, dhe kosotoja nuk duhet të jetë problem për familjen. Mendoj se investimi më i mirë është investimi tek fëmijët.

Sa i përket temës së ‘Shërbimeve’, si psh aty ku është e mundur të fuqizohet digitalizimi në prodecurat administrative. Të shfrytezohen dhe vlerësohen hapësirat e gjelbërta si përshembull ai i parkut urban duke i marr parasysh dhe idet e populaltës një ashtu dhe projekti i hapësirës për biçikleta që të përfshinë tërë komunën dhe të jetë e sigurt.

Objektiv tjetër është të kemi më tepër gra në vendete ku mirren vendimet, të largohet hendeku i pagës diskrimuese mes gjinive, së paku në nivelin e punëtorve komunal dhe të promovohet punësimi “Partime” për personat të cilët kanë femijë.

Së shpejti do të zhvillojmë një projekt të ri, në bashkëpunim me shoqata kulturore, integrim, Projekt ky që: Do të afroj gjeneratat, Do të afroj kulturat, Do të hapë dritare të reja miqësie e diturie, Secili nga ne, ka: një libër, një autor, një zhanër që i ka më për zemër, ato e kanë inspiruar, vazhdojnë ta inspirojnë, bërë për të qeshur, bërë për të qarë, bërë më të ndjeshëm ndaj kauzave të ndryshme. Atëherë do të ishte mirë të takohemi, të shkëmbejmë njohuritë dhe përvojat me njëri tjetrin, të njihemi dhe të pasurohemi shpirtërisht”, thekson ajo.

Lindita ka një mesazh për votuesit e saj dhe veçmas për komunitetin shqiptarë në këtë kanton.

“Unë do jem zëri jo vetëm i shqiptarve, por do jemi zëri i fuqishëm i gjithsecilit qytetarë pa asnjë lloj dallime, prandaj do jem një rapresentuese e denjët e tërë qytetarëve. Prandaj Cape Diem – Dil voto të favorizuarit tu dhe në mesin e tyre mbeshtetni dhe kandidatët tjerë shqiptarë

Mua më gjeni tek lista 1. Kandidatja nr 25 në këshillin komunal për Komunen e Bellinzones.

Ftojë të gjithë komunitetin shqiptarë të votoni për secilin kandidat shqiptarë, sepse vetëm së bashku mundemi të fitojmë të gjithë”, përfundoi Lindita. /Albinfo.ch