Lajme

Një xhami shqiptare në Biel fton ekstremistin islamik, Abu Alia, për të ligjëruar

Policia, "për arsye operacionale", ai nuk jep asnjë informacion të mëtejshëm paraprakisht për marrjen e ndonjë mase konkrete

Abu Alia, një predikues nga Gjermania i klasifikuar nga ekspertët si një salafist radikal, ka shpallur se do të mbajë një ligjëratë në një xhami në Biel. Imami në fjalë quhet Efstathios Tsiounis. Ai është me prejardhje nga Greqia dhe për këtë arsye njihet me nofkën “Abu Alia al Yunani”.

Sipas zyrës për media, policia kantonale e Bernës është në dijeni të ngjarjes së lartpërmendur, transmeton albinfo.ch. “Ne do të vlerësojmë në vazhdimësi situatën dhe, nëse është e nevojshme, do të ndërmarrim veprime” i është përgjigjur një pyetjeje të bërë nga gazeta 20 Minuten autoriteti për media, në Policinë Kantonalenë përgjigje të një kërkese 20-minutëshe.

Megjithatë, “për arsye operacionale”, ai nuk jep asnjë informacion të mëtejshëm paraprakisht për marrjen e ndonjë mase konkrete.

“Fedpol (Policia Federale) është përgjegjëse për masat parandaluese të policisë për të mbrojtur sigurinë e brendshme apo të jashtme të Zvicrës”, shkruan më tutje një zëdhënës i pyetur nga media në fjalë, përcjell albinfo.ch. Për të mbrojtur sigurinë e brendshme dhe të jashtme, Fedpol mund të shpallë ndalime të hyrjes për të huajt, bazuar në gjetjet e veta ose me kërkesë të autoriteteve të tjera.

“Ndalimet e hyrjes nga Fedpol drejtohen kundër njerëzve që përbëjnë një kërcënim konkret dhe aktual për sigurinë e brendshme ose të jashtme të Zvicrës”. Sipas zëdhënësit, kërcënime të tilla mund të vijnë nga aktivitete të tilla si terrorizmi, ekstremizmi i dhunshëm, shërbimet e ndaluara të inteligjencës ose krimi i organizuar.

20 Minuten donte të fliste me imamin i cili e kishte ftuar Abu Alia-n në Biel. Por nuk mund të gjenden detaje të drejtpërdrejta kontakti  për xhaminë shqiptare ku është paraparë të zhvillohet ngjarja. Po ashtu, komuniteti shqiptaro-mysliman në Biel nuk i është përgjigjur përpjekjeve të gazetës, për kontaktim.