Ekonomi

Nuk blejnë më ar

Kërkesa e arit shënoi tremujorin më të keq të vitit në periudhën janar-mars 2018. Investitorët financiarë, si dhe blerësit e bizhuterive, kanë shprehur një oreks të kufizuar për metalin fisnik. Ky është përfundimi i Këshillit Botëror të Arit, cituar nga agjencitë botërore, shkruan albinfo.ch.

Kërkesa globale në tremujorin e parë të vitit 2018 raportohet të ketë qenë 973.5 ton. Kjo është një rënie prej 7% gjatë tre muajve të parë të vitit 2017, bëhet e qartë nga raporti, i cili u publikua në Londër.

“Interesi i investitorëve nuk është joshës dhe ky trend është në të gjitha tregjet,” komentoi John Miligan, kryetar i Këshillit Botëror të Arit.

Në vitet e fundit, rënia e kërkesës u shpjegua nga interesi i moderuar i investitorëve financiarë në fondet e siguruara nga ari, por nga kërkesa e ulët në mesin e blerësit të arit të metaleve të çmuara. Megjithatë, në tre muajt e parë të vitit 2018, këto dy faktorë u kombinuan.

Kërkesa për fonde investuese, tregtare me asetet e mbështetura nga ari, ishte 32.4 ton në tre muajt e parë të vitit. Kjo është një rritje gjatë tremujorit të fundit të vitit 2017, por një rënie prej 66 përqind në baza vjetore.

Në Lindjen e Mesme, forcimi i tensioneve gjeopolitike dhe dobësia e monedhave vendase shfaqën presion mbi kërkesën për bizhuteri – minus 15% në 45.3 ton. Në të njëjtën kohë, interesimi për monedha dhe bizhuteri u rrit (nga 63% në 16.7 ton), pasi blerësit që duan të investojnë në kursimet e tyre në këtë investim të sigurt.

Kursi i ulët i këmbimit të lirës turke, megjithatë nuk e pengoi Turqinë të ketë një kërkesë të qëndrueshme të arit me një rritje prej 47 për qind në 13.1 ton për monedha dhe bizhuteri dhe nga 19 për qind në 9.9 ton për bizhuteri ari.

Bankat qendrore kryesisht në Turqi, Kazakistan dhe Rusi vazhduan të blinin ari dhe kjo çoi në një rritje prej 42% të kërkesës botërore për këto institucione në 116.5 ton