Shkurt.ch

Numër rekord: “Sans Papiers” fitojnë leje qëndrimi në Zvicër

Bëhet fjalë për 716 persona me qëndrim ilegal në Zvicër “Sans-Papiers” (Pa letra) dhe 124 azilkërkues nga azilkërkuesit e refuzuar

Në Zvicër si asnjëherë më parë personat me qëndrim ilegal në Zvicër “Sans-Papiers” (Pa letra)  nuk kanë marrë më shumë leje qëndrimi se sa vitin e kaluar. Konfederata dhe kantonet kanë miratuar 840 kërkesa përkatëse. Kjo është 20 për qind më shumë se vitin e kaluar, shkruan albinfo.ch.

Bëhet fjalë për 716 persona me qëndrim ilegal në Zvicër “Sans-Papiers” (Pa letra) dhe 124 azilkërkues nga azilkërkuesit e refuzuar, shkruan NZZ am Sonntag, duke cituar shifrat nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM).

Shumica e të huajve pa dokumente morën leje qëndrimi në kantonet e Gjenevës dhe Vaudit në vitin 2018. Ndër të tjera, kjo është pasojë e operacionit “Papirusi”, i cili u iniciua nga Këshilli i Shtetit nga FDP në Gjenevë, në shkurt të vitit 2017 për arsye ekonomike.

Midis 50,000 dhe 100,000 të huaj jetojnë në Zvicër pa leje qëndrimi sipas një vlerësimi nga 2015.

Këta janë persona të cilët kurrë nuk kanë pasur letra, leja e qëndrimit e të cilëve ka skaduar ose kërkesa për azil e të cilëve është refuzuar. Pothuajse 90 për qind e këtyre personave me qëndrim ilegal në Zvicër “Sans-Papiers” (Pa letra)  janë duke punuar, sipas një studimi nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin SEM.