Shkurt.ch

Shifrat që tregojnë historinë e armëve në Zvicër

Referendumi i dielës do  tregojë nëse votuesit zviceranë do vendosin nëse vendi duhet shtojë ligjet e armëve. Nëse votuesit nuk i mbështesin ndryshimet, Zvicra mund jetë jashtë zonës Shengen, gjë qeveria zvicerane argumenton se i kushton vendit miliarda franga zvicerane, përcjell albinfo.ch. 

Me numra ju sjellim marrëdhëniet e ngushta Zvicrës me armët: 

3: Ky është numri i sulmeve mëdha me armë Zvicër gjatë 20 vjetëve fundit. rastin keq, një burrë hyri ndërtesën e Parlamentit kantonitZugut fund shtatorit 2001 dhe vrau 14 politikanë me katër armë ndryshme. Pastaj vrau veten. incidentin e dytë, shkurt vitit 2013, një punonjës përdori një armë për vrarë katër punonjës. Dhe vitin 2015, një burrë kantonin e Aargaut vrau vjehrrit dhe kunatin e tij, si dhe një fqinj para se vrante veten, përcjell albinfo.ch. 

13 për qind: Ky është raporti i zviceranëve mbajtën armët pas përfundimit shërbimit detyrueshëm ushtarak më 2018. Numri i përgjithshëm i pushkëve marra shtëpi ishte 2,287 dhe numri i përgjithshëm i pistoletave ishte 811.  

22: Ky është numri i njerëzve  vrarë  Zvicër me armë zjarri vitin 2018, sipas Zyrës Federale Statistikave (FSO), mesatarja për periudhën 2014-2018 ishte 33.2, përcjell albinfo.ch. 

211: Ky ishte numri i vetëvrasjeve me armë zjarri Zvicër vitin 2015, për dallim nga 318 vitin 2004 dhe 436 1995.  

865,000: Ky ishte numri i armëve shënuara regjistrat kantonalë Zvicër vitin 2018.