Lajme

Numri rekord i ditëve të pushimit mjekësor të regjistruara në Zvicër në vitin 2022

Mesatarisht, punonjësit me kohë të plotë humbën 9.3 ditë punë për shkak të sëmundjes ose aksidentit vitin e kaluar, një rritje prej 34% krahasuar me para pandemisë Covid-19, përcjell albinfo.ch

Midis 2010 dhe 2019, mungesat mesatare vjetore mbetën relativisht të qëndrueshme midis 6.2 dhe 7.2 ditësh, raportuan të dielën gazetat SonntagsBlick dhe SonntagsZeitung.

Edhe në dy vitet e koronavirusit 2020 dhe 2021, mungesat në vendin e punës ishin më të ulëta se vitin e kaluar, përkatësisht 8.1 dhe 7.5 ditë.

Të dyja gjinitë kontribuan në prirjen rritëse, me gratë që patën 10.2 ditë sëmundje vitin e kaluar – krahasuar me 8 në 2019 – dhe burrat 8.9, krahasuar me 6.8 në 2019.

Të rinjtë ndërkohë kishin më shumë gjasa për të munguar: 15-24-vjeçarët ishin më të prekurit, duke humbur 10.4 ditë – një rritje e konsiderueshme prej rreth 60% që nga pandemia. Mungesat midis 25-34-vjeçarëve gjithashtu u rritën me pothuajse 50% në 9.2 ditë.

Në të kundërt, tek 45-54-vjeçarët numri i mungesave u rrit me “vetëm” 30% në 8.9, ndërsa 55-64-vjeçarët – të cilët më parë ishin në krye të listës së munguarve – arritën të zvogëlojnë numrin e tyre të ditë sëmundje nga 10.2 deri në 9.6.

Nivelet më të larta të mungesës u regjistruan në punët manuale dhe shërbimi si ndërtimi, mikpritja dhe kujdesi shëndetësor. Rolet shkencore, si dhe sektori bankar/sigurim dhe sektori i bujqësisë panë numrin më të vogël të ditëve të sëmundjes, përcjell tutje albinfo.ch