Kriza në Ukrainë

Olaf Scholz: Në Zvicër ne nuk do të negociojmë përfundimin e luftës në Ukrainë

Kancelari gjerman, Olaf Scholz, paralajmëroi të martën kundër “pritshmërive të tepërta” në lidhje me konferencën e paqes në Ukrainë të organizuar nga Zvicra në qershor në Bürgenstock (NW).

“Ne nuk do të negociojmë fundin e luftës atje”, tha ai.

Konfederata lëshoi ftesat në fillim të majit për më shumë se 160 delegacione për të marrë pjesë në këtë konferencë nga 13 deri më 15 qershor. Rusia nuk është ftuar në këtë fazë, por lista përfundimtare do të dihet vetëm “shumë pak para konferencës” bëri të ditur Departamenti Federal i Punëve të Jashtme.

“Në rastin më të mirë, ky do të jetë fillimi i një procesi që mund të çojë në bisedime të drejtpërdrejta midis Ukrainës dhe Rusisë”, shtoi ai në një intervistë të botuar nga revista Stern.

Do të jetë “çështja e sigurisë së termocentraleve bërthamore, eksportet e grurit, çështja e shkëmbimit të të burgosurve dhe tabuja në lidhje me përdorimin e armëve bërthamore”, e përmendur rregullisht nga Vladimir Putin, listuar Olaf Scholz.

“Për ne, është mbi të gjitha një çështje e kultivimit të përpjekjeve diplomatike”, veçanërisht me vendet që nuk u përkasin mbështetësve të Ukrainës, si Kina, Afrika e Jugut apo Brazili, tha ai.

Kancelari gjykoi gjithashtu se evropianët në përgjithësi nuk po bënin “sa duhet” në drejtim të ndihmës ushtarake për Kievin, pavarësisht thirrjeve të përsëritura për këtë qëllim nga Gjermania.

“Në Evropë, është Gjermania ajo që jep më shumë: sistemet e mbrojtjes ajrore Patriot, tanke luftarake dhe armë të tjera të rënda. Disa vende kanë bërë tani njoftime, kështu që apeli ynë ka shërbyer”, tha ai.

“Por fatkeqësisht nuk ka mjaft vende që ndjekin këtë shembull”, shtoi Scholz.

Një situatë që ai e konsideron “dëshpëruese, sepse Ukraina ka nevojë urgjente për sisteme shtesë të mbrojtjes ajrore”, ndërsa presidenti rus dëshiron “pa dyshim të shkatërrojë infrastrukturën e Ukrainës”.

Trupat ruse kohët e fundit filluan një ofensivë rreth Kharkiv-it (në veri-lindje), duke e ndërlikuar më tej detyrën për ukrainasit, të cilëve u mungon municioni dhe trupat e të cilëve janë të rraskapitur, kanë humbur iniciativën në fushën e betejës.

Ukraina “do të ketë nevojë për mbështetjen tonë për një kohë të gjatë”, tha Olaf Scholz, i cili do të presë Presidentin e Konfederatës, Viola Amherd, në Berlin, të mërkurën. Konferenca e paqes në Bürgenstock do të jetë veçanërisht në axhendën e diskutimeve./RTS