Koronavirusi: çast pas çasti

Ora policore në Francë, a ka ndikim në Zvicër

Duke shtuar dy rajone kufitare të Francës në listën e saj të departamenteve të prekura nga kufizimet e ndalimit të orës, qeveria franceze kufizon lirinë e lëvizjes së atyre që jetojnë afër kufirit zviceran

Kryeministri francez Jean Castex njoftoi se 38 departamente të reja do të shtohen në listën e detyrueshme të shtetrrethimit të Shtunën, duke e çuar totalin në 54.

Të gjithë njerëzit që jetojnë në ato zona nuk duhet të dalin jashtë midis orës 21:00 dhe 6 të mëngjesit.

Ndër departamentet e listuara rishtazi janë Ain dhe Haute-Savoie, të cilat janë më afër Gjenevës, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

A do të thotë kjo se rreth 125,000 punëtorë francezë të cilët janë të punësuar në dhe përreth Gjenevës do të ndikohen nga kufizimi i ri?

Jo. Ata që duhet të largohen për në punët e tyre zvicerane para orës 6 të mëngjesit, ose të kthehen në shtëpitë e tyre në Francë pas orës 21:00, nuk do të preken.

Dhe edhe më shumë njerëz mund të përjashtohen nga rregulli.

Masa nuk zbatohet për ata që duhet të kalojnë kufirin për aktivitete profesionale – përfshirë trajnimin – takime mjekësore, ose arsye të rëndësishme familjare siç është sigurimi i kujdesit për fëmijët për të ndihmuar njerëzit e sëmurë ose të prekshëm.

Punëtorëve ndërkufitar, qoftë nga Franca, Gjermania, Italia, apo Austria, u është dhënë një status i veçantë nga autoritetet zvicerane – për shembull, një përjashtim nga kërkesat e karantinës – pasi ekonomitë lokale, përfshirë objektet e kujdesit shëndetësor, varen nga këta njerëz.

“Ne nuk kemi ndërmend të lëmë pjesë të tëra të ekonomisë sonë të mbyllen,” i tha Antonio Hodgers, president i Këshillit të Shtetit të Gjenevës për “Tribune de Genéve”.

Edhe gjatë kulmit të pandemisë Covid-19 në pranverë, kur Zvicra mbylli kufijtë e saj, autoritetet miratuan një qasje pragmatike duke lejuar që punëtorët ndërkufitarë të hyjnë në vend.