Shkurt.ch

Organizatat humanitare kërkojnë: Zvicra të pranojë 10 mijë refugjatë në vit

"Zvicra, me traditën e saj të gjatë humanitare, ka një përgjegjësi të veçantë për të mbrojtur më shumë refugjatë se më parë," shkruajnë SFH dhe Heks. Për shumicën e atyre që kërkojnë mbrojtje, megjithatë, arratisja mbaron sot, më së voni në kufijtë e jashtëm të BE-së"

Agjencia Zvicerane për Refugjatët (SFH) ka nisur një peticion në bashkëpunim me Organizatën Humanitare të Kishave Evangjeliste të Zvicrës (Heks). Ajo kërkon që të ketë rrugë të sigurta dhe të ligjshme të shpëtimit në Zvicër. Përveç kësaj, sipas peticionit, Zvicra duhet të marrë 10’000 refugjatë në vit, shkruan albinfo.ch.

Ata që ikin nga lufta ose persekutimi kanë të drejtën e mbrojtjes së jetës dhe gjymtyrëve, shkruajnë dy organizatat në një komunikatë. Kjo vlen veçanërisht për gratë me fëmijë të vegjël, të mitur të pashoqëruar, të sëmurë dhe të moshuar.

Deri në fund të vitit 2016, 65.6 milionë njerëz kishin ikur nga lufta, nga dhuna dhe nga persekutimi. Lufta në Siri ka lënë 12 milionë njerëz të pastrehë.

“Zvicra, me traditën e saj të gjatë humanitare, ka një përgjegjësi të veçantë për të mbrojtur më shumë refugjatë se më parë,” shkruajnë SFH dhe Heks. Për shumicën e atyre që kërkojnë mbrojtje, megjithatë, arratisja mbaron sot, më së voni në kufijtë e jashtëm të BE-së.

Nga perspektiva e organizatave humanitare, kjo është e papranueshme: “Mbrojtja e refugjatëve është një detyrim humanitar. Zvicra në veçanti duhet të luajë një rol shembullor. Sepse ne mund të bëjmë më shumë për refugjatët “, thotë drejtori i Heks,  Peter Merz.

Duke kërkuar nga Këshilli Federal, SFH dhe Heks kërkojnë që njerëzit e lëndueshëm të merren drejtpërdrejt në Zvicër.

Për më tepër, refugjatët duhet të pranohen përmes një programi privat të sponsorizimit në bashkëpunim me UNHCR-në dhe organizatat e shoqërisë civile, nëpërmjet një bashkimi familjar të zgjeruar ose përmes programeve të bursave për studentët e rinj.

Përveç kësaj, Heks dhe SFH bëjnë thirrje për krijimin e një kuadri ligjor për të përfshirë gjithnjë e më shumë iniciativat e shoqërisë civile dhe kishave në strehimin, kujdesin ditor dhe edukimin e refugjatëve në Zvicër. Së fundi, Qeveria Federale duhet të ofrojë mbështetje më të fortë për programet e integrimit të kantoneve, organizatave jo qeveritare dhe sektorit privat.

Peticioni mbështetet nga më shumë se tridhjetë organizata, përfshirë Amnesty International dhe Terre des Hommes, grupe të shumta të shoqërisë civile dhe parti politike.