Financa

Pagat në Gjermani: Në Lindje janë 20% më të ulëta krahasuar me Perëndimin

Në Gjermaninë Lindore, përveç Berlinit, ndryshimi në paga varion nga 68% në Gorlitz, që ndodhet në kufi me Poloninë, e deri në 95.5% në Jena, qytetin e dytë më të madh të shtetit qendror të Thuringia

Gjermania Lindore mbetet 20% më pak produktive në krahasim me Perëndimin, 30 vite pasi u shemb Muri i Berlinit, sipas një studimi të institutit për hulumtime ekonomike (IWH).

Pavarësisht progresit të madh që prej ribashkimit në vitin 1990 dhe investimeve prej mbi 2 trilionë euro në Lindje nga Qeveria Federale, ndasitë rajonale vazhdojnë të duken.

Hulumtuesit zbuluan se 93% e 500 firmave më të mëdha të Gjermanisë, ndodhen ende në Perëndim të Republikës Federale. Kompanitë homologe në shtetet lindorë janë 20% më pak produktive në krahasim me homologët e perëndimit, transmeton ‘Scan’.

Studimi tregon se subvencionet e Qeverisë për të inkurajuar kompanitë që të ruajnë vendet e punës, kanë sjellë rënien e produktivitetit, përcjell albinfo.ch.

Pagat në Lindje janë 20% më të ulëta krahasuar me perëndimin. Në Gjermaninë Lindore, përveç Berlinit, ndryshimi në paga varion nga 68% në Gorlitz, që ndodhet në kufi me Poloninë, e deri në 95.5% në Jena, qytetin e dytë më të madh të shtetit qendror të Thuringia.

Autorët e raportit bënë thirrje për fuqizimin e qyteteve lindorë, duke inkurajuar më shumë kompani që të zhvendosin selitë atje.

Duke vënë në dukje mungesën e punëtorëve me aftësi në shtetet lindore,  raporti bëri thirrje që të mirëpriten më shumë emigrantë me aftësi. Përmirësimi i kushteve të jetesës dhe të punës do të tërheqë më shumë punonjës të talentuar.