Lajme

Pandemia mund t’i kushtojë turizmit zviceran më shumë se 31 miliardë CHF

Kombet e Bashkuara vlerësuan se pandemia mund të kushtojë turizmin zviceran sa më shumë se 31 miliardë CHF

Fshat paqësor në Zvicër - Iseltwald

Në një raport të lëshuar nga Kombet e Bashkuara vlerësuan se pandemia mund të kushtojë turizmin zviceran sa më shumë se 31 miliardë CHF ose rreth 5% të PBB-së, nëse kufizimet qëndrojnë në vend për një vit, transmeton albinfo.ch.

Po jo vetëm ky raport, së fundmi, edhe një studim zviceran ka zbuluar se pandemia mund të shkaktojë një humbje miliarda CHF (për industrinë e turizmit këtë vit.

Sondazhi nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara dhe Arteve Valais (HES-SO) zbuloi se të ardhurat e industrisë së turizmit mund të tkurren mbi 18% në vitin 2020.

Po ashtu, studimi thotë se vetëm sektori i hotelerisë mund të humbasë miliardë CHF2 midis marsit dhe majit. Gjatë një viti tipik, ai gjeneron të ardhura prej 10.2 miliardë CHF. Kjo humbje është pothuajse dyfishi i një parashikimi fillestar nga kreu i organit të turizmit të vendit, transmeton tutje albinfo.ch.

Vetëm gjatë muajit mars shumë kompani u detyruan të mbyllen, veçanërisht në sektorët zviceranë të hoteleve dhe restoranteve, të cilët punësojnë 250,000 njerëz dhe gjenerojnë qarkullim vjetor prej 28.4 miliardë CHF.

Autorët e studimit të universitetit Valais intervistuan 2,000 njerëz aktivë në sektorin e turizmit në Zvicër, përfshirë ata që punojnë në hotele, restorante, kompani ngritëse dhe shërbime të tjera të lidhura me hotelin. /Albinfo.ch.