Lajme

Paralajmërim për grevë: Pse mjekët po planifikojnë një protestë në Vjenë?

Mjekët e spitalit të Vjenës po dalin në rrugë në shenjë proteste – në një lëvizje që shumë e quajtën një “provë” për një grevë të mundshme, por pse po protestojnë mjekët, shpjegon thelocal.at.

Mjekët e spitaleve në Vjenë dhe përfaqësues të profesioneve të tjera shëndetësore, si infermierët, kanë planifikuar një marshim proteste në qendër të qytetit këtë të hënë, më 4 dhjetor.

Me moton “Pa ne, Vjena vdes” (Ohne uns stirbt Wien), profesionistët e shëndetësisë duan të tërheqin vëmendjen për “përkeqësimin e kushteve të tyre të punës”, sipas një njoftimi për shtyp nga dhoma e mjekëve Ärztekammer für Wien. Mediat austriake raportojnë se protesta shihet si “provë” për një grevë të mundshme në pranverë, përcjell albinfo.ch.

“Puna dhe mungesa strukturore e spitaleve publike të Vjenës nuk është më e qëndrueshme. Ndërsa departamente të tëra po zhduken dhe stafi po largohet i zhgënjyer, politikanët e qytetit kanë injoruar vazhdimisht propozimet tona nga plani 10-pikësh për të shpëtuar spitalet e Vjenës për muaj të tërë”, kanë shkruar ata.

Propozimet përfshijnë masa për t’i bërë profesionet shëndetësore më tërheqëse, për të ndaluar punonjësit të largohen krejtësisht nga sektori, për të përmirësuar kushtet e punës në spitalet vjeneze dhe për të modernizuar strukturat në mënyrë që mjekët dhe infermierët të kenë më shumë kohë për pacientët.

Shoqata e mjekëve kërkon gjithashtu një rritje pagash prej 30 për qind, duke thënë se marrëveshjet e paraqitura së fundmi pak nën 10 për qind vetëm kompensojnë inflacionin.

Ata shtuan: “Nuk mjafton të krijohen poste të reja që më pas janë të lira përveç atyre ekzistuese. Ajo që na duhen, janë njerëz që janë të lumtur të punojnë me ne në spitalet e qytetit të Vjenës. Ne kemi nevojë për një valë deburokratizimi, më shumë autonomi dhe nivel departamenti për të gjetur zgjidhje të përshtatshme për dhe me kolegët tanë”.

Protesta do të nisë në orët e para të pasdites në Neuer Markt. Më pas do të vazhdojë përmes qendrës së qytetit dhe do të kalojë bashkinë. Një tubim final është planifikuar në Stock-Im-Eisen-Platz rreth orës 16:00.

Mbështetja e popullsisë

Shoqata e mjekëve tha se ka mbështetje në mesin e popullatës për protestat, duke cituar një studim “Health Barometri 2023” të paraqitur nga anketuesi Peter Hajek.

Në sondazhin që përfshin 1000 banorë të Vjenës, pjesëmarrësit kritikuan sistemin e kujdesit shëndetësor dhe politikat e kujdesit shëndetësor. Një shumicë e konsiderueshme, 63 për qind, mendonin se kujdesi shëndetësor nuk ishte përmirësuar pas pandemisë. Në lidhje me spitalet e Vjenës, 37 për qind e vlerësuan gjendjen e tyre si “jo e mjaftueshme” ose “mjaftueshëm”, me vetëm 5 për qind që tregon një status “shumë mirë”.

Kritikët theksuan shqetësimet për kohën e zgjatur të pritjes së operacionit dhe departamentet e mbipopulluara të spitaleve ambulatore.

Sondazhi zbuloi se një shumicë dërrmuese besonte se rritja e pagave për personelin e spitalit do të ishte e justifikuar. Për më tepër, ka mbështetje të konsiderueshme për aksionet e mundshme të grevës, ku 91 për qind shprehin mirëkuptim për masa të tilla, siç konfirmohet nga Hajeku.