Lajme

Zvicër: Parashikohet ndërprerje për disa orë e energjisë elektrike gjatë dimrit

Këtë dimër do të jetë më e vështirë për të mbuluar mungesën duke importuar energji elektrike nga vendet fqinje siç bën zakonisht Zvicra

Ndërprerjet e energjisë elektrike për disa orë parashikohen këtë dimër në Zvicër, sipas Laurianne Altwegg, nënkryetare e Komisionit Federal të Energjisë Elektrike. Këtë dimër duhet të kemi mjaft qirinj dhe dru, këshilloi Altwegg në një intervistë për RTS.

Ndërprerjet mund të mos ndodhin, por është e nevojshme të përgatitemi, tha ajo. Gjatë dimrit të ardhshëm, vlerësohet se Zvicrës mund t’i bjerë 3 TWh energji elektrike që i nevojitet. 3 TWh është rreth 9% e konsumit vjetor të energjisë elektrike të Zvicrës, transmeton albinfo.ch.

Problemi është i ndërlikuar nga disa faktorë. Këtë dimër do të jetë më e vështirë për të mbuluar mungesën duke importuar energji elektrike nga vendet fqinje siç bën zakonisht Zvicra – Zvicra zakonisht importon rreth 5 TWh energji elektrike gjatë dimrit. Aktualisht, rreth gjysma e reaktorëve bërthamorë në Francë janë ndalur për mirëmbajtje, kështu që Franca ka më pak energji elektrike për të eksportuar. Dhe Gjermania e varur nga gazi po e ndjen shtrëngimin – rreth 15% e energjisë elektrike në Gjermani vjen nga gazi, transmeton tutje albinfo.ch.

Rrethanat që mund të ndihmojnë janë potenciali për çmimet e larta aktuale të energjisë elektrike për të ulur kërkesën, më shumë reshje për të rritur prodhimin e mundshëm hidro dhe prodhim më të lartë nga termocentralet bërthamore të Zvicrës.

Ulja e konsumit të energjisë elektrike është një tjetër rrugë që qeveria po promovon. Fikja e ngrohësve elektrikë, fikja e dritave dhe sigurimi që ato të jenë LED, shmangia e tharëseve të rrobave dhe lënia e mundshme e makinave elektrike në garazh në vend të alternativave janë disa hapa që mund të ndërmarrin familjet.

Konsumi i energjisë elektrike për familje në Zvicër është nga 4500 deri në 5000 kilovat orë në vit për një familje mesatare me katër persona. Një makinë elektrike mesatare e drejtuar 20,000 km në vit mund të konsumojë 4,000 kWh1 energji elektrike, pothuajse dyfishuar konsumin mesatar vjetor të energjisë elektrike të një familjeje. Pra, lënia e tij në garazh mund të bëjë një ndryshim të madh.

Reduktimi ose shkurtimi i funksionimit të ashensorëve dhe pajisjeve për prodhimin e borës në vendpushimet e skive të Zvicrës gjatë dimrit po diskutohet gjithashtu.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI