Tematike

Parlamenti votoi: Më pak para për sigurimin e papunësisë

Dhoma Nacionale miratoi ligjin përkatës federal për masat për lehtësimin financiar dhe administrativ nga viti 2025, me 129 vota pro dhe 62 kundër

Qeveria Federale duhet të ndajë 1.25 miliardë franga më pak para për sigurimin e papunësisë gjatë pesë vjetëve të ardhshme dhe kështu të kontribuojë në ristrukturimin e buxhetit federal. Të martën, Dhoma Nacionale e Parlamentit të Zvicrës ishte e para që miratoi propozimin përkatës nga Këshilli Federal, transmeton albinfo.ch. Për shkak të kërcënimit të deficitit prej disa miliardash në thesarin federal, Këshilli Federal synon të zvogëlojë kontributin federal për sigurimin e papunësisë (ALV) me një total prej 1.25 miliardë frangash në periudhën 2025 – 2029.

Kështu, Dhoma Nacionale (Dhoma e Madhe) miratoi ligjin përkatës federal për masat për lehtësimin financiar dhe administrativ nga viti 2025, me 129 vota pro dhe 62 kundër, shkruan srf.ch. Ashtu si komisioni përgjegjës, shumica ishte e mendimit se ulja e planifikuar do të jepte një kontribut të rëndësishëm në eliminimin e deficiteve strukturore nga viti 2025 e në vazhdim. Masa mund të zbatohet pa ndikuar në përfitimet e ALV dhe është e justifikueshme, duke pasur parasysh kontributet e larta dhe të jashtëzakonshme nga qeveria federale për ALV në kontekstin e pandemisë Covid.

Për pakicën e majtë: shkurtimet nuk janë të qëndrueshme

Ky shkurtim në vitet 2025 deri në 2029 mund të zbatohet pa rregullime shtesë të përfitimeve sepse ALV ka kapital të mjaftueshëm, tha ministrja e Financave Karin Keller-Sutter nga FDP. Nëse situata e mirë e tregut të punës vazhdon, kapitali i fondit ALV do të vazhdojë të rritet në vitet e ardhshme pavarësisht shkurtimeve në kontributet federale. Nëse situata e tregut të punës përkeqësohet ndjeshëm, një klauzolë daljeje do të parandalojë që ALV (Sigurimi i papunësisë) të futet në vështirësi financiare.

Për partitë e majta, kjo prerje nuk është e qëndrueshme. Në terma afatgjatë, kjo çon në një dobësim të ALV, transmeton albinfo.ch. Rezervat e ALV-së i përkisnin të siguruarve, pohuan disa folës të PS-së dhe të Gjelbërve. Propozimi, sipas tyre do të vonojë uljen e kontributeve për punonjësit dhe punëdhënësit.

Shpenzimet po rriten më shpejt se të ardhurat

Sidoqoftë, Dhoma Nacionale hodhi poshtë një mocion që kërkonte një rikthim të përkohshëm të përqindjes së solidaritetit për të kompensuar humbjet për ALV, me 129 vota pro dhe 62 kundër. Kjo dhomë gjithashtu i tha jo një kërkese refuzimi. Kjo duhet të kishte ngarkuar Këshillin Federal që t’i paraqiste Parlamentit mundësi të reja të ardhurash dhe një rregullore të re për uljen e borxheve nga pandemia Covid me një rezervim në llogarinë e kompensimit.

Buxheti federal është në një çekuilibër strukturor. Shpenzimet po rriten më shpejt se të ardhurat, përcjell albinfo.ch. Përveç rritjes së shpejtë të shpenzimeve ushtarake, shpenzimet për AHV dhe kujdesin shëndetësor, për shembull, do të vazhdojnë të rriten fuqishëm për shkak të zhvillimeve demografike, ishte konstatim i punimeve në Dhomën Nacioanle të Parlamentit të Zvicrës.