Lajme

Parlamenti zviceran kundërshton propozimin për ndalimin e reklamave të duhanit

Një propozim për të zbatuar ndalimin e reklamimit të duhanit që u pranua në një referendum nga shumica e votuesve në shkurt 2022, u refuzua nga Parlamenti këtë javë, raportoi RTS. Disa në të majtë argumentuan se ishte shumë e dobët, ndërsa disa në të djathtë u ankuan se ishte shumë e rreptë, transmeton albinfo.ch.

Formulimi i referendumit përqendrohet në parandalimin e reklamimit për fëmijët dhe të rinjtë. Sfida qendrore është gjetja e një mënyre për të mundësuar reklamimin për të rriturit, por jo për fëmijët, një problem i veçantë në botën e mediave online dhe në evente dhe vende ku të rriturit dhe të rinjtë janë të pranishëm.

Një pikë ngecëse ishte se si të trajtoheshin shitësit e duhanit në lëvizje ku mund të ishin të pranishëm fëmijët. Këta njerëz janë duke ecur duke folur reklama. Hulumtimet tregojnë qartë lidhjen midis prindërve duhanpirës dhe fëmijëve duhanpirës. Nuk është e vështirë të presësh që shitësit e duhanit në celular të kenë një efekt bindës. Kundërargumenti është se kompanitë duhet të kenë njëfarë lirie për të shitur produktet e tyre.

Zvicra ka rregulla relativisht të lira për reklamimin e duhanit. Disa universitete zvicerane, ku shumica janë të rinj, kanë makina shitëse që shesin produkte të duhanit. Dhe cigaret janë të lira për shkak të taksave të ulëta. Kjo dobësi reflektohet në normat e larta të konsumit të duhanit (27% e popullsisë pi duhan), gjë që sjell një kosto të kujdesit shëndetësor që mbartet nga të gjithë.

Propozimi do t’i kthehet Këshillit të Shteteve, dhoma e lartë e Zvicrës, për debat të mëtejshëm.