Lajme

Për adoleshentët, mediat sociale mund të shkaktojnë ndryshim të trurit, thonë studiuesit

Përdorimi i shpeshtë i mediave sociale mund të riformojë mënyrën se si zhvillohet truri i adoleshentëve, zbuloi një studim i ri, shkruan “CNN”, përcjell albinfo.ch.

Ata që kontrollonin platformat e tyre më shpesh kishin më shumë gjasa të ishin të ndjeshëm ndaj shpërblimeve dhe ndëshkimeve të përgjithshme sociale, sipas studimit të publikuar të martën.

“Për të rinjtë që zakonisht kontrollojnë mediat e tyre sociale, truri po ndryshon në një mënyrë që po bëhet gjithnjë e më i ndjeshëm ndaj reagimeve sociale me kalimin e kohës”, tha autorja kryesore e studimit, Dr. Eva Telzer, asistente profesoreshë e psikologjisë dhe neuroshkencës në Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill. “Dhe kjo është duke vendosur skenën se si truri vazhdon të zhvillohet deri në moshën madhore”.

Telzer dhe ekipi i saj studiuan 169 nxënës të klasës së gjashtë dhe të shtatë në Karolinën e Veriut rurale, për të përcaktuar se si zakonet rreth kontrollit të mediave sociale ndikuan në zhvillimin e tyre.

Gjatë një periudhe trevjeçare, studentët – të cilët ishin të gjithë 12 ose 13 vjeç kur filloi hulumtimi – raportuan sjelljen e tyre në mediat sociale dhe iu nënshtruan imazheve vjetore fMRI të trurit të tyre për të parë përgjigjet e tyre nervore ndaj një shfaqjeje në ekran, reagime të tilla si një fytyrë e lumtur ose e zemëruar.

Gjatë asaj periudhe, studentët që raportuan se kontrollonin më rregullisht mediat e tyre sociale treguan ndjeshmëri më të madhe nervore në pjesë të trurit, si amigdala, tha Telzer. Ata që kontrollonin më rrallë mediat e tyre sociale panë më pak ndjeshmëri në ato zona në fMRI.

Nuk është e qartë nëse ndryshimet nervore rezultuan në ndryshime të sjelljes, si rritja e ankthit ose sjelljet e varura, tha Telzer.

Është e rëndësishme të mos shqetësoheni shumë shpejt, shtoi ajo. Studimi vendosi një korrelacion të fortë midis zakoneve të mediave sociale dhe ndjeshmërisë më të madhe ndaj reagimeve, por nuk mund të thuhet me siguri nëse njëri po shkakton tjetrin, shtoi ajo.

Është gjithashtu e paqartë nëse ndjeshmëria më e madhe ndaj pasojave sociale është një gjë e mirë apo e keqe.

“Ndjeshmëria e rritur mund të çojë në sjellje të mëvonshme kompulsive të mediave sociale, ose mund të pasqyrojë një ndryshim nervor adaptiv që i ndihmon adoleshentët të lundrojnë në botët e tyre sociale”, tha Telzer, përcjell tutje albinfo.ch.