Lajme

Për çka votojnë zviceranët sot

Këtë fundjavë votuesit do të vendosin për një gamë të gjerë të çështjeve federale dhe lokale

Ekzistojnë pesë votime të rëndësishme federale. Dy janë shumë të ngjashme. Ato përfshijnë ndalimin e pesticideve dhe promovimin e praktikave të vetë-mjaftueshme të bujqësisë, të tilla si bagëtia mund të ushqehet vetëm me foragjere që prodhohet në fermë ose fermeri nuk është në gjendje të kërkojë subvencione qeveritare.

Ata kundër nismave pretendojnë se kjo do të shkurtojë prodhimin vendas të ushqimit dhe do të çojë në më shumë importe.

Qëndrimi me mjedisin. Qeveria po u kërkon votuesve të refuzojnë një referendum i cili do të ndalonte planet e saj për të ulur emetimet e CO2. Ligji i ri do të promovojë ngrohjen e qëndrueshme të shtëpisë dhe taksat e biletave të linjave ajrore, midis masave të tjera. Ata që janë në të djathtë të spektrit politik thonë se ai shkon shumë larg – ndërsa disa grupe në të majtë gjithashtu duan që ligji të votohet pasi ata mendojnë se nuk shkon aq larg. Ligji filloi me një mbështetje të fortë, por që ka ardhur në rënie gjatë javëve të fundit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Ekziston gjithashtu një votim nëse qeveria mund të mbajë disa prej masave në vend për të luftuar efektet e pandemisë. Një seri ligjesh u sollën në fillim me synimin për të ndaluar përhapjen e virusit dhe për të siguruar mbështetje financiare për ata individë dhe bizneset e goditura rëndë.

Këshilli Federal thirri një klauzolë krize në kushtetutë për ta lejuar atë të marrë vendime të shpejta. Por kjo mund të jetë vetëm e përkohshme – kështu që duhet të ketë një votë për ta konfirmuar atë. Qeveria po paralajmëron që nëse ligjet refuzohen, ajo gjithashtu do t’i japë fund shumicës së mbështetjes financiare që ofrohet për momentin.

Votimi përfundimtar federal është nëse policia mund të ketë më shumë kompetenca për të ndërhyrë paraprakisht nëse ka frikë se do të ketë një sulm terrorist. Ligji do të lejojë ndalimin parandalues. Ata që janë kundër masës besojnë se ajo i jep shumë pushtet policisë pa mbikëqyrje të mjaftueshme. Qeveria thotë se gjykatat do të përfshihen për t’u siguruar që nuk ka abuzim.

Përveç votimeve federale, ka një sërë vendimesh kantonale dhe komunale. Në Gjenevë, një nga votat më të mëdha lokale rrethon ndërtimin e një vendi të ri muzikor i cili do të strehojë studentë dhe Orkestrën e La Suisse Romande. Por kjo do të nënkuptojë prerjen e më shumë se 100 pemëve të vjetra aktualisht rreth ndërtesës së KB.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI