Lajme

Përhapja e Lisë së majmunit në Evropë, sa raste janë shënuar deri më tani?

Përhapja e lisë së majmunit mbetet e kontrolluar dhe e kufizuar

Teksa u përpoq të qetësojë botën në një deklaratë ditën e martë, Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se rastet e konfirmuara jashtë vendeve ku virusi përhapet normalisht, kanë shkuar në 131 që prej 7 majit.

“Gjëja më e rëndësishme aktualisht është të kuptojmë se përhapja e Lisë se majmunit mund të kontrollohet përmes gjurmimit të rasteve dhe izolimit”, tha Rosamund Lewis, eksperte e OBSH-së, transmeton Cnn, përcjell Albinfo.ch.

Ndërsa thekson se përhapja e Lisë së majmunit po trajtohet si situatë shqetësuese, ekspertja e OBSH-së thekson se individët janë shumë pak të rrezikuar nga virusi dhe se ai po evidentonte kryesisht te burra homoseksualë apo biseksuale. Rastet që po shohim aktualisht janë kryesisht burra, që e cilësojnë veten si homoseksualë, biseksualë apo burra që kryejnë marrëdhënie me persona të së njëjtës gjini. Nuk e dimë ende nëse bëhet fjalë për një infeksion që transmetohet seksualisht. Mënyra kryesore e transmetimit është ajo përmes kontaktit të lëkurës. Nuk e dimë ende nëse mund të transmetohet edhe përmes lëngjeve të lëkurës”, tha Rosamund Lewis.

Lija e majmunit është kryesisht infeksion i lehtë viral i kthyer në endemik në pjesë të Afrikës perëndimore dhe qendore. Përhapet përmes kontaktit të ngushtë dhe deri më tani rrallë ishte evidentuar në pjesë të tjera të botës. Shumica e rasteve të reja janë zbuluar në Europë, me Gjermaninë që u bë e fundit që njoftoi izolim 21 ditor për personat e prekur. Simptomat përfshijnë temperature dhe irritim të lëkurës.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI