Maqedonia

Pesë profesionet që po kërkohen shumë në Maqedoninë e Veriut

Ndoshta askush nuk habitet nga fakti se punëtorët në sektorin e IT do të jenë më të kërkuarit edhe në periudhën e ardhshme. Megjithatë, vlerësohet se punëdhënësit do të kërkojnë edhe shitës, inxhinierë dhe zejtarë, përcjell albinfo.ch.

Do të ketë punë për qytetarët e të gjitha niveleve të arsimit dhe pagat do të variojnë – nga minimale deri në disa mijëra euro, përcjell portali Faktor.

Edhe nëse duket se çdo person tjetër është i angazhuar në ndonjë punë në industrinë e IT-së, përsëri ka një deficit të lartë.

Ky sektor po zhvillohet me ritme të shpejta dhe sistemi arsimor nuk mund të ecë me të, ndaj edhe pse kuotat e regjistrimit po rriten, ende nuk mjaftojnë, ndaj punët në programim do të jenë sërish ndër më të kërkuarat.

Meqë ra fjala, ky është sektori në të cilin mund të fitoni më shumë, pra paga mesatare është 1600 euro, por mund të fitoni më shumë se 8000. Gjithashtu, një numër i madh i profesionistëve të IT-së nuk kanë arsim formal në këtë fushë, duke pasur parasysh numrin në rritje të kurseve.

Në vend të dytë është një profesion për të cilin arsimi formal është i detyrueshëm, por rrogat janë më se joshëse, dhe ai është kontrolli i fluturimeve.

Pagat e kontrollorëve të trafikut ajror janë shumë të larta, veçanërisht kur krahasohen me mesataren.

Edhe para pandemisë ka pasur një deficit të theksuar të zejtarëve dhe tani po del në pah, tregu i punës dhe arsimi këtu nuk janë në harmoni, por ndoshta problem edhe më i madh është se të rinjtë nuk janë të interesuar sa duhet. Kërkesa janë makineria e automjeteve, marangozët, furrtarët, hidraulikët, piktorët dhe punëtorët e ndërtimit.

Sektori tregtar ka qenë i kërkuar në 20 vjetët e fundit dhe nuk ka pse të mos përsëritet këtë vit. Pagat në këtë sektor ndryshojnë. Kështu, punonjësit në dyqanet e vogla shpesh punojnë për minimumin, por në kompanitë e mëdha paga mujore mund të jetë shumë më e lartë se mesatarja.

Në të ardhmen, punëtorët do të jenë të kërkuar në sektorët elektroteknikë dhe mekanikë.