Portrete të firmave

Petrit Vllasi krijon kompaninë e parë shqiptare në Zvicër, të specializuar vetëm për hipoteka

Çfarë duhet të keni parasysh kur vendosni të blini një shtëpi apo apartament në Zvicër, cilat janë kriteret e përgjithshme për të marrë hipotekë… Për këto dhe të tjera, përgjigjet eksperti, Petrit Vllasi

Profesionist me përvojë më shumë se një dekadë në sektorin e financave, Petrit Vllasi tashmë ka krijuar kompaninë e parë shqiptare në Zvicër, të specializuar vetëm për hipoteka. Ndërsa, për të ndihmuar komunitetin shqiptar në Zvicër, Vllasi në kompaninë e tij ofron shërbime në shqip si dhe katër gjuhë të tjera.

Në një intervistë për Albinfo.ch, ndër të tjera ai ka treguar se çka duhet pasur parasysh kur vendosni të blini një shtëpi apo apartament, cilat janë mundësitë e financimit në rast të këtyre blerjeve në Zvicër, cilat janë kriteret e përgjithshme për të marrë një hipotekë, e shumë detaje tjera të rëndësishme.

Albinfo.ch: Kompania e parë  shqiptare e specializuar në Zvicër vetëm për hipoteka, pse vetëm në këtë sektor?

Petrit Vllasi: Lëmi i hipotekave është vendi ku unë kam hedhur themelet e mia në botën profesionale. Është sektori në të cilin pas shumë viteve përvojë mund ta konsideroj veten profesionist. Dhe si profesionist, kam ndërmend të kontribuoj për komunitetin tonë duke sjellë të gjitha njohuritë e mia për nevojat dhe kërkesat e tyre.

Albinfo.ch: Keni kaluar nëpër disa institucione financiare, jo pak të njohura. Përse vendoset të krijoni kompaninë tuaj, që do të merret vetëm me hipoteka?

Petrit Vllasi: Duke shijuar mbi 10 vite përvojë në një nga gjigantët më të mëdhenj financiarë në botë, e vetmja mënyrë për të krijuar produktin dhe shërbimet e mia për komunitetin shqiptar ishte kjo, nëpërmjet sipërmarrjes.

Albinfo.ch: Kohët e fundit sipërmarrësit shqiptarë në Zvicër kanë depërtuar fuqishëm në tregun e patundshmërive. Sa është i njohur sektori hipotekar?

Petrit Vllasi: Fusha e hipotekave është shumë komplekse, jo vetëm për komunitetin tonë. Fatkeqësisht, shpesh për arsye gjuhësore, nuk merren të gjitha informacionet themelore mbi këtë temë. Kjo do të thotë se sektori i hipotekave mbetet për ne shqipfolësit një botë ende e pazbuluar dhe me handikape të ndryshme.

Albinfo.ch: Shërbimet e «financa AG» ofrohen në disa gjuhë, në mesin e tyre edhe në gjuhën shqipe?

Petrit Vllasi: Po, financa ofron shërbime në gjuhë shqipe, gjermane, angleze, italiane dhe franceze.

Albinfo.ch: Çfarë duhet të dinë klientët kur të vendosin të blejnë një apartament apo shtëpi?

Petrit Vllasi: Para së gjithash duhet të dinë të gjitha kostot që do të bëjnë, ndryshimet që do të pësojnë në përditshmërinë e re ekonomike dhe fiskale dhe aspektet kryesore të cilave duhet tu kushtojnë vëmendje kur zgjedhin pronën dhe hipotekën.

Albinfo.ch: Pse duhet të vijnë në kompaninë tuaj, dhe cilat janë kriteret e përgjithshme për të marrë një hipotekë?

Petrit Vllasi: Shumë shpesh klienti nuk ka kohë për të shkuar në disa institucione për të gjetur zgjidhjen më të përshtatshme. Këtë herë klienti më kursen pasi ne e kryejmë të gjithë procesin e përgatitjes së dokumentacionit për bankën, kontaktit dhe kërkesës për hipotekë me institucionet më tërheqëse. Dy pikat themelore që duhen plotësuar për dhënien e hipotekës janë 20% e kapitalit që duhet bërë (Eigenmittel) dhe qëndrueshmëria financiare (Tragbarkeit).

Albinfo.ch: Si ndjeheni kur arrini t’i ndihmoni bashkatdhetarët tuaj, duke krijuar strategji, të cilat do të shërbejnë në lehtësimin e jetës së tyre në aspektin financiar?

Petrit Vllasi: Kjo më bën shumë të lumtur. Sepse tregon gjithashtu se komuniteti ynë po investon shumë në pasuri të paluajtshme. Kjo është një shenjë e rritjes dhe stabilitetit ekonomik tek ne shqiptarët. Ajo që më kënaq më shumë është fakti që më në fund mund të ofroj një pikë referimi në këtë sektor të gjerë dhe kompleks për të gjithë shqiptarët në të gjithë Zvicrën.

Albinfo.ch: Shumica që marrin hipoteka e bëjnë këtë për të konsoliduar gjendjen e tyre financiare, si arrihet kjo duke shpenzuar fondin e pensioneve?

Petrit Vllasi: Paratë nga fondi pensional (2. Säule), mund te përdoren për pjesën minimale e kërkuar nga kapitali prej 20%. Megjithatë, ekziston rregulli 10% i cili shpesh është i panjohur: të paktën 10% e kapitalit duhet të jenë kursime likuide ose të shtyllës së tretë (3. Säule). Pjesa e mbetur, në varësi të situatës individuale të pensionit, mund të vijë nga fondi i pensioneve.

Albinfo.ch: Si të blejmë një shtëpi apo banesë në Zvicër, cilat janë mundësitë e financimit, kamatat e hipotekave?

Petrit Vllasi: Sot në Zvicër financim për blerjen e pasurive të paluajtshme ofrohet nga bankat, kompanitë e sigurimeve madje edhe nga fondet e pensioneve. Siç është përmendur tashmë, shuma minimale e kapitalit që duhet bërë është 20% e çmimit të blerjes.

Albinfo.ch: Hipotekat e patundshmërive lëvizin, apo edhe mund të fiksohen nga klienti?

Petrit Vllasi: Normat e interesit mund të ndryshojnë çdo ditë. Natyrisht ekziston mundësia e rregullimit të tyre në kohëzgjatje më të gjata deri në 15 vjet. Lloji i produktit për të zgjedhur varet nga qëllimi i klientit me pronën dhe nga situata e tij personale. Por mbi të gjitha edhe nga kapaciteti dhe toleranca ndaj riskut që ka klienti.

Albinfo.ch: Është paralajmëruar rritja e normave të interesit, si mendoni ju si ekspert, do të ketë edhe më shumë rritje të tyre?

Petrit Vllasi: Në planin afatgjatë, unë personalisht nuk parashikoj që normat e interesit të rriten në mënyrë dramatike. Inflacioni në Zvicër është rritur, pjesërisht edhe për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë, por mbetet brenda kufijve të synuar të vendosur nga Banka Qendrore e Zvicrës (SNB) midis 0% dhe 2%. Prandaj, nuk është një situatë alarmante që do të sillte sinjale për ndryshime dërrmuese politiko-monetare. Megjithatë, me luftën në Ukrainë, situata në Evropë është destabilizuar deri në atë pikë sa ka lënë të hapur skenarë të paparashikueshëm.

Kush është Petrit Vllasi

Petrit Vllasi është rritur dhe shkolluar në Ticino, ndërsa është me prejardhje nga komuna e Kamenicës. Ka punuar 10 vite në UBS dhe 2 vite tek MoneyPark. Ka përfunduar shkollimin si Immobilienentwickler në Zürich. Sot është i fokusuar 100% në tregun hipotekar për shqiptarët.

043 508 03 67

[email protected]

Poststrasse 1 CH-8954 Geroldswil/ZH

https://financa.ch/

/Artikull i sponzorizuar/