Lajme

Pothuajse 8% e popullsisë së Zvicrës ka mendime vetëvrasëse

Parandalimi i vetëvrasjeve është një sfidë globale. Në nivel global, rreth 800,000 njerëz marrin jetën e tyre çdo vit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO).

Në vitin 2016, pa llogaritur vetëvrasjet e asistuara, rreth 1.000 njerëz në Zvicër morën jetën e tyre, 12 në 100,000, një normë e krahasueshme me mesataren në gjithë Evropën.

Për ta kuptuar më mirë vetëvrasjen, një studim i publikuar së fundmi në vitin 2017 i pyeti njerëzit në Zvicër nëse ata do të kishin menduar vetëvrasjen gjatë dy javëve të fundit. Rreth 7.8% thanë se e kishin menduar.

Në anketën e ngjashme të bërë në vitin 2012, 6.4% thanë se kishin mendime vetëvrasëse. Rritja mesatare prej 22% nga 6.4% (2012) në 7.8% (2017) ishte afërsisht e njëjtë në të gjitha grupmoshat, por më e theksuar tek burrat (+ 29%) se sa gratë (+ 14%).

Grupet me nivele më të larta se mesatare të mendimeve të vetëvrasjeve përfshijnë prindërit beqarë (11.3%), të papunët (15.3%) dhe ata që kishin vetëm shkollë të mesme (12.4%). Shkalla në mesin e njerëzve me arsim të lartë ishte 5.4%. Dhe shkalla për të huajt (9.2%) ishte më e lartë se ajo zvicerane (7.0%), përcjell albinfo.ch.

Në mesin e atyre me mendime vetëvrasëse, 47% kishin një gjendje të rëndë fizike në krahasim me 19% të atyre që nuk kishin mendime vetëvrasëse.

Mendimet e vetëvrasjeve nuk treguan asnjë lidhje me konsumin e alkoolit, por një lidhje e theksuar me përdorimin e duhanit. 27% e atyre me mendime vetëvrasëse kanë pirë duhan në krahasim me 18% të atyre pa mendime vetëvrasëse.

Gjëra të tjera të lidhura me mendimet e vetëvrasjeve ishin një ndjenjë e dobët e kontrollit mbi jetën (69% vs 20%), ndjenja e vetmisë (21% vs 3%) dhe ndjenja e përkrahjes së dobët sociale ose të komunitetit (23% vs 9%).

Për fat të mirë, shumica e mendimeve të vetëvrasjeve nuk çojnë në një përpjekje. Në vitin 2017, 0,5% e popullsisë në Zvicër kishin tentuar vetëvrasje në 12 muajt paraardhës.

Sipas stigmës dhe tabutë të OBSH-së që rrethon çrregullimet mendore dhe vetëvrasjet do të thotë që shumë njerëz që mendojnë të marrin jetën e tyre nuk kërkojnë ndihmë. Rritja e ndërgjegjësimit të komunitetit dhe prishja e kësaj tabuje janë të rëndësishme për të bërë përparim në parandalimin e tij. Njerëzit duhet të ndjehen të qetë duke diskutuar se si ndjehen. Një bisedë e kujdesshme me dikë që e kupton është hapi i parë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.