Bota

Presidenti i përjetshëm

Kina ka miratuar heqjen e limiteve të kufizuara për liderin e saj, që në një masë në mënyrë efektive lejon Xi Jinping të mbetet president i përjetshëm.

Ndryshimet kushtetuese u miratuan nga takimi vjetor i Kongresit Popullor Kombëtar të Kinës, këtë të diel, përcjell albinfo.ch.

Kina ka vendosur një kufizim me dy mandate ndaj presidentit të saj, që nga vitet 1990. Xi Jinping, megjithatë, sfidoi traditën e paraqitjes së një pasuesi të mundshëm gjatë Kongresit të Partisë Komuniste të Tetorit.

Në vend të kësaj, ai e konsolidoi pushtetin e tij politik, ndërsa partia votoi për të ruajtur emrin dhe ideologjinë politike në kushtetutën e partisë, duke e ngritur statusin e tij në nivelin e themeluesit të saj, Mao Ce Dunit.

Në fund të shkurtit, partia propozoi heqjen e kufizimit të mandateve në detyrë, nga kushtetuta e Kinës.

Sipas BBC, Kina ka vendosur një kufizim dy-vjeçar ndaj presidentit të saj që nga vitet 1990.