Lajme

Profesionistët e fizioterapisë kundërshtojnë reformën për çmimet shërbimeve të tyre

Për të frenuar rritjen e kostove shëndetësore, Këshilli Federal nisi një projekt gushtin e kaluar për të reformuar çmimet e fizioterapeutëve. Një nismë që zemëroi profesionistët që e konsiderojnë këtë masë të gabuar dhe të rrezikshme.

Sipas qeverisë, reformimi i çmimeve të fizioterapisë ambulatore do të ndihmonte në uljen e kostove të sigurimeve shëndetësore. Në fakt, kostot e sektorit janë dyfishuar në dhjetë vjet, duke arritur në 1.3 miliardë franga në 202, shkruan RTS.

Për më tepër, çmimet e fizioterapisë nuk kanë ndryshuar realisht për 25 vjet dhe për këtë arsye nuk janë më të përditësuara, sipas Këshillit Federal. Por fizioterapeutëve dhe siguruesit nuk mund të bien dakord për një ndryshim. Prandaj qeveria vendosi të ndërhyjë në këtë çështje.

Deri më sot ka dy paketa për seancat e fizioterapisë: një për trajtimet bazë dhe një tjetër për raste më komplekse, të cilat ju japin të drejtën për një shpërblim më të lartë. Por asnjë nga dy paketat nuk specifikon kohën që fizioterapisti i kushton pacientit të tij, përcjell albinfo.ch.

Këshilli Federal kërkon më shumë qartësi në këtë pikë. Prandaj propozon dy variante për të reformuar çmimet, por në të dyja rastet vendos një seancë bazë prej 20 minutash. Një kohë “shumë e shkurtër”, sipas fizioterapeutëve që i druhen një ndikimi në kujdesin ndaj pacientit, por edhe në qarkullimin e tyre. Sipas tyre, shumë firma mund të dalin jashtë biznesit.

Profesionistët janë të vendosur të flasin njëzëri. Organizata ombrellë Physioswiss gjithashtu nisi një peticion i cili tejkaloi 66,000 nënshkrime të martën. Ajo gjeti mbështetje edhe në Parlamentin Federal. Kështu, disa zyrtarë të zgjedhur nga të gjitha shtresat politike e pyetën qeverinë të hënën për situatën e fizioterapeutëve, shkruan RTS.

Për Thierry Smets, fizioterapist dhe president i Physiovaud, thotë se ky projekt fillimisht shkakton shumë shqetësim brenda degës. “Seancat që zgjasin 20 minuta nuk na lejojnë të ofrojmë shërbime cilësore. Përveç kësaj, pjesa e përgjegjësisë së fizioterapisë në rritjen e primeve është 0,22%”, thotë ai.

Nga ana e tij, Adrien Kay, menaxher i komunikimit për Curafutura, një nga dy ombrellat kryesore të sigurimeve, beson se ky projekt nuk rrezikon cilësinë e kujdesit.

“Përveç rritjes legjitime të kostove, është edhe rritja artificiale për shkak të incentivave të këqija të çmimit. Është në këtë nivel që ne duhet të veprojmë,” shpjegon ai, përcjell albinfo.ch.

Adrien Kay shpreh keqardhjen gjithashtu për një “luhatje” të caktuar në zbatimin e këtyre çmimeve. Kështu, sipas tij, çmimet aktuale u mundësojnë fizioterapistëve të caktuar të “optimizojnë” qarkullimin e tyre.

Projekti është në konsultim deri në mes të nëntorit, fjalën e fundit do ta ketë Këshilli Federal. Nëse ruan një rishikim tarifor, ai do të hyjë në fuqi në vitin 2025, shkruan RTS.