Lajme

Pse duhet t’u tregoni autoriteteve zvicerane se ku jetoni?

Kur merrni me qira një apartament ose blini një pronë në Zvicër, do t'ju duhet të njoftoni mbërritjen tuaj në bashkinë ose komunën tuaj lokale. Ja se si ta bëni këtë

Rregullat e ‘regjistrimit të adresës’ mund të jenë disi tronditëse për njerëzit nga disa vende të tjera, si Shtetet e Bashkuara, ku mund të lëvizni nga një vend në tjetrin dhe të qëndroni pak a shumë nën radar.

Jo kështu në Zvicër. Autoritetet zvicerane duan të dinë se kush jeton në vendin e tyre dhe ku, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kur vendoseni në një shtëpi të re, keni 14 ditë për të njoftuar mbërritjen tuaj në komunën tuaj të re të banimit, megjithëse në disa vende afati mund të jetë më i gjatë.

Në disa kantone, ju mund ta bëni këtë procedurë online, ndërsa në të tjera duhet të vini personalisht në zyrën e regjistrimit të banorëve tuaj lokalë (Einwohnerkontrolle / Contrôle des habitants/ Controllo abitanti).

Pavarësisht nëse regjistroheni online ose personalisht, do t’ju nevojiten dokumentet e mëposhtme:

Një pasaportë ose kartë identiteti për çdo anëtar të familjes, përveç një fotografie me madhësi pasaporte për të gjithë

Dokumentet për statusin tuaj familjar – nëse jeni beqar, i martuar dhe me fëmijë.

Leja juaj e punës ose e qëndrimit,

Kontrata juaj e qirasë ose dëshmia e pronësisë së shtëpisë,

Rregullat janë të njëjta pavarësisht se nga vini, d.m.th. nëse jeni zviceran, shtetas i BE-së ose nga jashtë, megjithatë dokumentacioni mbështetës mund të ndryshojë.

Disa kantone mund të kërkojnë dokumente të tjera ose shtesë, të cilat mund t’i gjeni para kohe në faqen e internetit të komunës ose kantonit tuaj, transmeton tutje albinfo.ch.

Pasi të regjistroheni dhe të paguani një tarifë — e cila varion nga një kanton në tjetrin dhe varet nga lloji i lejes së punës/qëndrimit që keni — mund të kërkoni një dokument të vërtetimit të qëndrimit (Wohnsitzbescheinigungen/ Atestation de domicile/certificati di residenza), të cilin ju mund të duhet të tregohet në disa situata për të vërtetuar adresën tuaj.

I gjithë procesi do të duhet të përsëritet kur të transferoheni në një shtëpi tjetër, edhe nëse qëndroni në të njëjtën komunë. Ju do të duhet të çregjistroni adresën tuaj të vjetër dhe të regjistroni një të re.

Edhe kur largoheni nga Zvicra ju kërkohet të çregjistroheni. Ata që nuk çregjistrohen mund të përballen me ndëshkime nëse kthehen në Zvicër.

Çfarë ndodh nëse nuk arrini ta bëni këtë?

Autoritetet lokale do t’ju gjejnë gjithsesi herët a vonë – ndoshta më shpejt – dhe do t’ju vendosin një gjobë të madhe, shuma e së cilës do të varet nga arsyeja pse nuk jeni regjistruar në radhë të parë.