Lajme

Pse kantoni Zug ka taksat më të ulëta në Zvicër?

Megjithëse ky kanton në Zvicrën qendrore është një nga vendet më të shtrenjta në vend, kostoja e tij e lartë e jetesës mund të kompensohet të paktën pjesërisht nga norma e famshme e ulët e taksave – e cila pritet të bëhet edhe më e ulët, përcjell albinfo.ch.

Në një farë mënyre, Zug është një kanton tipik zviceran, me qytete të bukura, të vogla dhe një liqen të strehuar nën malet e mbuluara nga bora.

Por, në atë që mund të shihet si një lloj paradoksi, kantoni i qetë është gjithashtu një fuqi ekonomike, me mbi 24,000 kompani – duke përfshirë gjigantin e minierave Glencore – janë të regjistruara në territorin e tij prej 239 kilometrash katrorë (të regjistruara nuk do të thotë se bizneset janë të vendosura fizikisht në Zug, megjithatë; shumë thjesht përdorin një adresë Zug për qëllime tatimore, ndërsa ndodhen diku tjetër).

Kjo për shkak se Zug është një vend shumë tërheqës për bizneset dhe individët si – dhe jo vetëm sepse është kaq i bukur.

Tani kantoni gjermanfolës, i cili tashmë ka taksat më të ulëta të Zvicrës, do të ulë më tej barrën e tij tatimore, njoftuan autoritetet kantonale.

Për këtë kanton të vogël me vetëm 130,000 banorë, kjo ulje e taksave do të përfaqësojë një ulje të të ardhurave prej 70 milionë frangash – rreth 540 franga për banor.

Megjithatë, një gjendje e shëndoshë financiare e kantonit, i cili ka PBB-në e dytë më të lartë për frymë të Zvicrës (pas Basel-City) – bën të mundur uljen e taksave, pa ndikuar në financat publike.

Pse taksat e Zugut janë kaq (krahasisht) të ulëta?

Ashtu si shumë nga kantonet rurale të Zvicrës, Zugu dikur ishte mjaft i varfër, me shumicën e popullsisë së tij që jetonte pak në bujqësi dhe blegtori.

Por në vitin 1946, qeveria kantonale pati një ide brilante për të rritur arkat e saj si dhe prosperitetin e saj: ajo vendosi të mbështillet në bizneset në brigjet e saj duke ofruar norma taksash më të mira se diku tjetër – dhe ajo ia ka dalë qartë në këtë ndjekje.

Në Zvicër, kantonet janë të lira të vendosin normat e tyre tatimore për të tërhequr investime. Zug e ka arritur këtë qëllim, duke pasur parasysh numrin e kompanive të vendosura në kanton.

Po në lidhje me normat e taksave personale?

Siç raportoi The Local në dhjetor 2022, “familjet jetojnë veçanërisht në mënyrë të favorshme” në komunat e Zugut.

Për shembull, me të ardhura familjare prej 150,000 frangash, vetëm 2.15 për qind tatim duhet të paguhet në qytetin e Baar. Duke marrë rastin e studimit të një familjeje me dy fëmijë dhe 150,000 franga të ardhura shtëpiake, kjo është përqindja e të ardhurave që shkon drejt totalit të taksave (komuna, kanton dhe federal):

Baar: 2.11 për qind

Zug: 2.12 për qind

Walchil: 2.13 për qind

Pasuria: 2.14 për qind

Unterägeri: 2,15 për qind

Steinhausen: 2.16 për qind

Çam: 2,17 për qind

Përqindja: 2,18 për qind

Hünenberg: 2.23 për qind

Menzingen: 2.23 për qind

Përsëri për qëllime krahasimi, në të njëjtat kushte, komunat në kantonin Neuchâtel vendosin taksa që variojnë nga 13 në mbi 14 për qind.