Lajme

Pse kaq shumë austriakë e refuzojnë Bashkimin Evropian?

Austriakët janë më skeptikët në Evropë për përfitimet nga Bashkimi Evropian, sipas një sondazhi të fundit të Eurobarometrit. Pse kaq shumë njerëz në Austri e refuzojnë bllokun?

Një studim i fundit i Eurobarometrit tregoi se austriakët vazhdojnë të mbajnë një qëndrim veçanërisht negativ ndaj Bashkimit Evropian, përcjell albinfo.at.

Sondazhi, i botuar të mërkurën, zbuloi se vetëm 42 për qind e austriakëve e shohin anëtarësimin në BE në mënyrë të favorshme, ndërsa 22 për qind e konsiderojnë atë një zhvillim negativ. Kjo shënon vlerësimin më të ulët të miratimit midis të gjitha 27 vendeve anëtare të BE-së.

Në krahasim, mesatarja e BE-së është një normë miratimi prej 61 për qind. Rreth 68 për qind e gjermanëve e shohin anëtarësimin e tyre në bllok në mënyrë të favorshme.

Sondazhi zbuloi gjithashtu se austriakët janë ndër më skeptikët në lidhje me përfitimet e anëtarësimit në BE. Vetëm 55 për qind e të anketuarve besonin se anëtarësimi në BE kishte qenë një pozitiv neto për Austrinë, shifra më e ulët në Evropë. Në të kundërt, mbi 90 për qind e të anketuarve të Lituanisë, Irlandës, Luksemburgut dhe Maltës shprehën një këndvështrim pozitiv mbi ndikimin e anëtarësimit në BE në vendet e tyre përkatëse. Mesatarja e BE-së ishte 72 për qind.

Pavarësisht nga këto rezerva, austriakët e pranojnë ndikimin e rëndësishëm të vendimeve të BE-së në jetën e tyre të përditshme. Gati tre të katërtat e pjesëmarrësve në anketë treguan se politikat e BE-së ndikojnë në përvojat e tyre të përditshme. Kjo ndjenjë reflektohet në të gjithë BE-në, me 70 për qind të të anketuarve që e njohin ndikimin e BE-së.

Austriakët gjithashtu ndryshuan nga mesatarja në BE kur bëhet fjalë për vlerat dhe prioritetet që Parlamenti Evropian duhet të mbrojë dhe të adresojë.

Austriakët i kushtojnë më shumë vlerë “Lirisë së fjalës dhe mendimit” sesa kudo në Evropë.

Austriakët janë gjithashtu shumë më të shqetësuar për migracionin dhe azilin sesa anëtarët mesatarë të BE-së, me këtë temë të përmendur nga 28 përqind e të anketuarve krahasuar me 18 për qind mesatarisht në gjithë bllokun.

Kjo është çështja që ekspertët politikë besojnë se është në thelb të skepticizmit të Austrisë ndaj BE-së – të paktën në vitet e fundit. Një analizë e Die Presse theksonte: “Politikanët dhe bizneset në Austri po bëjnë pak përpjekje për të korrigjuar imazhin negativ publik të BE-së me fakte që flasin qartë në favor të anëtarësimit”.

Në disa çështje të diskutueshme, si emigracioni, është më e lehtë për politikanët që t’ia hedhin fajin bllokut, politikave të tij dhe “dështimit” të tij për t’u kujdesur për kufijtë e tij të jashtëm. Sidomos me zgjedhjet që vijnë në vitin 2024, partia e kancelares, ÖVP, është fokusuar në retorikën skeptike ndaj BE-së, me një refuzim të një zgjerimi të zonës Shengen, për shembull.