Lajme

Pse po shtohet numri i kamerave të sigurisë nëpër Zvicër?

Kompanitë publike të transportit kanë vendosur dhjetëra-mijëra kamera të sigurisë. Vetëm prej vitit 2015 janë shtuar rreth 10 mijë kamera, raporton Blick, përcjell albinfo.ch.

Kantonet kanë shtuar monitorimin derisa, sistemi i gjykatave i është gëzuar këtij vendimi për shkak që Hekurudha Federale është e obliguar që të përcjellë video materiale për 200 raste në muaj.

Me instalimin e kamerave janë shtuar edhe shqetësimet se sistemi federal hekurudhor planifikon të përdorë edhe sistemin e identifikimit. Këto akuza i kanë mohuar nga SBB, duke thënë që një gjë e tillë nuk do të ndodhë.

Pavarësisht kësaj, mësohet se më 2015 SBB ka instaluar 14,600 kamera në trena dhe stacione, tash operojnë me 24,400 kamera. Kompania e hekurudhave BLS ka shtuar numrin e kamerave nga 630 në 2880, në hekurudhën Rhaetian janë shtuar nga 95 në 1723. Po ashtu është shtuar numri i kamerave të sigurisë edhe në Hekurudhën Jug-Lindore nga 380 në 1910. Kompania e transportit në Basel ka instaluar 1,622 kamera në autobusë dhe tramvaje, ndërkohë që në Cyrih kompania përgjegjëse ka instaluar 2,688 kamera dhe Postbus i ka shtuar rreth 1,200 kamera të sigurisë, raporton Blick, përcjell albinfo.ch.

Kompanitë janë arsyetuar me faktin se shtimi i kamerave në këto hapësira rritë sigurinë për qytetarët. “Survejimi me kamera është pjesë e konceptit tonë ta sigurisë. Është element i rëndësishëm për neve ne mënyrë që të rrisim sigurinë në trena për qytetarët dhe stafin tonë”, është shprehur për Blick një punonjës i Sistemit Federal Hekurudhor, përcjell albinfo.ch.

Megjithatë njohësit e këtyre çështjeve i kanë thënë Blick se shtimi i kamerave nuk e rritë sigurinë për qytetarët. “Kamerat nuk i zgjidhin problemet, thjeshtë i zhvendosin diku tjetër”, është shprehur Klauser. Ai brengoset edhe me faktin se me shtimin e kamerave do të ulët numri i stafit. “Në trena për shembull ka më shumë kamera por më pak staf”, ka shtuar ai për Blick, përcjell albinfo.ch.

Përveç kësaj, qytetet e shumta janë duke rritur numrin e kamerave të sigurisë për shkaqe sigurie në të gjitha hapësirat, në mënyrë që kudo që mund të ketë probleme, dhunë ose vandalizëm, të sqarohen situatat më lehtë.