Koronavirusi: çast pas çasti

Pse po vonohen vaksinat në kantonet zvicerane

Qeveria Federale po kërcënon të mos dërgojë vaksinën në kantone të cilat janë shumë të ngadalta në administrimin e pandemisë.

Kantonet janë ankuar se qeveria nuk ka blerë doza të mjaftueshme, por mendohet se po përdoret si një taktikë shpërqendrimi për të mbuluar dështimet kantonale – sipas burimeve në qeveri, raportuar nga gazeta “NZZ”.

Aktualisht vaksina po dërgohet në kantone në bazë të asaj se sa nga popullata janë në një kategori ‘në rrezik’, përcjell albinfo.ch.

Kantonet me performancën më të keqe janë Vaud, Valais dhe 2 kantonet e Bazelit që kanë përdorur vetëm 15% të aksioneve të tyre. Gjithashtu, Berni dhe Cyrihu po kritikohen se nuk kanë hapur të gjitha qendrat e tyre të vaksinimit.

Në krahasim, Ticino – i cili është goditur veçanërisht keq nga pandemia – ka përdorur 80% të aksioneve të saj.

Sidoqoftë, presidenti i konferencës së drejtorëve të shëndetit kantonal, Lukas Engelbuger, thotë se disa nga kantonet janë befasuar me sa shpejt vaksina ka mbërritur dhe nuk po planifikonin të jepnin doza deri në fund të muajit.

66,000 njerëz kanë marrë dozën e parë deri më tani. Plani është të vaksinohen 75,000 në ditë deri në Prill.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI