Koronavirusi: çast pas çasti

Pse zviceranët duhet të presin më gjatë të vaksinohen?

Një numër vendesh të tjera kanë parashikuar një shtrirje të vaksinave në dhjetor, ndërsa në Zvicër nuk pritet deri në pranverë. Pse zviceranët duhet të presin kaq gjatë?

Me tre vaksina të koronavirusit që tani hyjnë në fazat e fundit të hulumtimit dhe tregojnë shkallë të lartë të efektivitetit, vendet në të gjithë botën kanë filluar të krijojnë infrastrukturën e tyre për të hapur një program mbarëkombëtar të vaksinimit.

Kur do të jetë e mundur vaksina në Zvicër dhe ndërkombëtarisht?

Në Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Gjermania, vaksinimet pritet të fillojnë të bëhen në dhjetor.

Kreu i programit të vaksinimit të SH.B.A. tha të Dielën se qendrat e vaksinimit do të ngriheshin deri në 11 Dhjetor, ndërsa autoritetet në Gjermani dhe Angli kanë dhënë mesin e Dhjetorit si datën e përhapjes së planifikuar.

Në Zvicër megjithatë, vaksinat e para nuk priten deri në pranverë. Parashikimi vjen nga autoriteti mjekësor zviceran SwissMedic dhe është raportuar gjerësisht në mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Zvicra është e pasur, përse duhet të presim kaq gjatë?

Se Zvicra do të duhet të presë më shumë sesa fqinjët e saj nuk ka shumë të bëjë me pasurinë dhe më shumë ka të bëjë me mënyrën e krijimit të sistemit të miratimit mjekësor të vendit.

Siç është raportuar nga Watson të martën, “në lidhje me vaksinimin e koronës, asgjë nuk funksionon në Zvicër pa kontrollin e barnave Swissmedic (procesin)”.

Si rezultat “një miratim në dhjetor nuk ka gjasa. Por duhet të jetë gati deri në pranverë. ”

Çfarë duhet të bëjë Zvicra për të miratuar ilaçin?

Së pari, Swissmedic do të marrë parasysh të gjithë dokumentacionin dhe rezultatet nga provat ekzistuese klinike që janë zhvilluar deri në këtë pikë.

Pasi të jetë marrë dhe studiuar ky informacion, mund të merret një vendim fillestar lidhur me autorizimin e vaksinës ose vaksinave, përcjell tutje albinfo.ch.

“Ne shpresojmë të marrim të dhëna më kuptimplota nga studimet e miratimit në fillim të 2021 dhe po përgatitemi që të jemi në gjendje të marrim një vendim shpejt,” i tha Watson zëdhënësi i Swissmedic, Lukas Jaggi.

 

A ka rëndësi madhësia në procesin e miratimit?

Ndërsa SH.B.A., MB dhe Gjermania janë shumë më të mëdha, provat nga fqinjët e Zvicrës tregojnë se madhësia nuk është një faktor kryesor.

Austria tha të martën, 24 nëntor se priste që përhapja e vaksinave të fillonte në javën e parë të janarit 2021.

Faktori më i rëndësishëm është koha që i duhet prodhuesit të vaksinës për të dorëzuar informacionin përkatës tek autoritetet zvicerane, sipas Swissmedic.

Duke qenë se shumica e qeverive ka të ngjarë të marrin informacionin në të njëjtën kohë, do të sugjeronte që është procesi i miratimit sesa vonesa e ndërmarrjeve farmaceutike që do të vonojë vaksinimet.

“Ka ende shumë pyetje pa përgjigje,” tha Jaggi.

Pse miratimi zgjat kaq shumë?

Zvicra, përmes Swissmedic, ka disa nga standardet më të larta në botë dhe proceset më të rrepta të miratimit të testeve, raporton Watson, veçanërisht në krahasim me Shtetet e Bashkuara

Bosi i Zvicrës Farma: ‘Unë mbështes vaksinimin e detyrueshëm të koronavirusit’

“Në SHBA, ka pengesa relativisht të ulëta për miratimin e urgjencës”, shkruan Adrian Müller.

“Thënë thjesht, duhet të sigurohet që një ilaç ose vaksinë në mënyrë të dukshme ndihmon më shumë sesa dëmton.

“Në procedurën e urgjencës, njerëzit e vaksinuar – për ta thënë troç – bëhen pjesëmarrës të zgjatur të studimit ose madje edhe derra gini.

“Zvicra po ndjek një rrugë tjetër, më pak të rrezikshme.”

Ndërsa ata në grupet e rrezikut pritet të vaksinohen së pari, procedura mjekësore zvicerane kërkon që të merren të dhëna specifike rreth ndikimit të vaksinës në grupet e rrezikut përpara se të fillojë vaksinimi.

“Grupet e moshuara dhe të rrezikut zakonisht përfshihen vetëm në një hap të dytë të studimeve të miratimit,” tha Jaggi.

Prandaj, ky informacion do të jetë i disponueshëm vetëm më vonë, duke vonuar shpërndarjen e vaksinës.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI