Tematike

Punëdhënësit zviceranë: Pagat më të larta nuk e luftojnë mungesën e punëtorëve të kualifikuar

Presidenti i Shoqatës së Punëdhënësve të Zvicrës, Severin Moser ka thënë se pagat më të larta janë të kota kundër mungesës së fuqisë punëtore.

“Nëse konkurrenca e pagave intensifikohet, kjo nuk do të çojë në më shumë njerëz dhe më shumë mundësi punësimi”, ka thënë ai, shkruan swissinfo.

Konsiderohet se përveç pagave, kompanitë do të duhet të mendojnë se si mund të mbeten tërheqëse për punonjësit e rinj dhe ekzistues ndërsa mund të imagjinohen kushte më të mira pune dhe përfitime shtesë.

Ai ktheu në vëmendje edhe vende të përballueshme për kujdesin e fëmijëve për prindërit që punojnë ndërsa tha se kompanitë do të duhet të ofrojnë modele të reja, të tilla si orët e shkurtuara të punës për punonjësit më të vjetër, përcjell albinfo.ch.

Sipas tij, Zvicra është e varur nga punëtorët nga jashtë, ndërsa kundërshtoi akuzën se emigracioni ishte shumë i lirë për punëdhënësit duke thënë se popullsia vendase rezidente nuk ishte thjesht e papunë dhe e disponueshme.

“Ne nuk i sjellim të huajt sepse nuk duam të investojmë te vendasit. Në thelb ka shumë pak punëtorë shtëpiak që janë tashmë të trajnuar ose që janë duke u trajnuar. Por edhe Zvicra nuk mund ta kthejë vidën e migrimit sipas dëshirës. Gjermania, Franca dhe Italia nuk do të qëndrojnë pranë dhe të shikojnë teksa ne u vjedhim punëtorët me paga më të larta”, u shpreh ai.