Lajme

Qeveria gjermane lehtëson rregullat në ligjin për legalizimin e kanabisit

Qeveria e koalicionit gjerman ka rënë dakord për draftin përfundimtar të ligjit për legalizimin e kanabisit – dhe planifikon të lehtësojë rregullat edhe më shumë sesa ishte planifikuar më parë.

Përdorimi rekreativ i kanabisit do të bëhet i ligjshëm në Gjermani sipas propozimeve të bëra së bashku nga qeveria, transmeton albinfo.ch.

Dhe tani qeveria ka rënë dakord për draftin përfundimtar të legjislacionit që do të diskutohet dhe votohet në Bundestag vitin e ardhshëm.

“Ne po i japim fund ndalimit të dëmshëm të kanabisit”, tha Kirsten Kappert-Gonther, kryetare e Komitetit të Shëndetësisë në Bundestag.

Ajo e përshkroi ligjin e planifikuar si një “ndryshim paradigme, për të cilin shumë njerëz kanë bërë fushatë për dekada”.

Si po i lehtëson qeveria rregullat?

Sipas draftit të fundit, projektligji është caktuar të jetë më pak i rreptë se sa ishte planifikuar më parë.

Drafti i mëparshëm thoshte se njerëzit nuk do të mund të konsumonin kanabis brenda 200 metrave nga shkollat dhe objektet e ngjashme. Plani është që të reduktohet në 100 metra.

Ndërkohë, po zbuten edhe rregullat se sa kanabis mund të kenë njerëzit mbi to.

Në të ardhmen do të lejohet mbajtja deri në 50 gram – në vend të 25 gram. Përgjegjësia penale do të zbatohet vetëm për personat që posedojnë 60 gram në ambiente private dhe nga 30 gram në ambiente publike.

Sipas Kappert-Gonther, dispozitat penale dhe gjobat gjithashtu duhet të reduktohen në “nivele të përshtatshme”.

Gjobat do të reduktohen nga maksimumi 100,000 € në maksimum 30,000 €.

Ekspertët nga Ministria e Transportit do të propozojnë një vlerë kufi të THC për shoferët deri në fund të marsit.

THC është përbërësi aktiv në bimën e kanabisit që është përgjegjës për efektin dehës.

“Në negociatat kemi arritur të gjejmë rregullore praktike që garantojnë mbrojtjen e të rinjve dhe shëndetin dhe bëjnë realitet dekriminalizimin e përdoruesve të rritur”, tha Kappert-Gonther.

Mbajtja dhe konsumimi i kanabisit do të mbetet i ndaluar për të rinjtë nën moshën 18 vjeç.

Në një fazë të dytë të mëvonshme, qeveria planifikon të krijojë të ashtuquajturat “qytetet model” që do të pilotojnë shitjen e “barërave të këqija” në dyqanet e licencuara.

Siç raportoi The Local, qeveria kishte planifikuar të miratonte fazën e parë të ligjit në javën e fundit të seancës së Bundestagut të këtij viti midis 13 dhe 15 dhjetorit. Por, kjo u pezullua, sepse ligji po punohej dhe nuk do të hyjë në fuqi siç ishte planifikuar më 1 janar 2024.

Synimi i qeverisë tani është që ligji të miratohet vitin e ardhshëm dhe të hyjë në fuqi në pranverë.