Lajme

Qeveria gjermane pritet të votojë ligjin për shtetësinë në gusht

Ligji i shumëpritur i Gjermanisë për shtetësinë e dyfishtë ka të ngjarë të votohet në kabinet deri në fund të këtij muaji, kanë zbuluar burimet e The Local.

Pas kthimit nga pushimet verore të hënën, ministrat e kabinetit po vazhdojnë me planet për të riformuar në mënyrë drastike ligjet e shtetësisë dhe natyralizimit të Gjermanisë.

Sipas Stephan Thomae, një politikan i FDP që punon për reformat, një votim i kabinetit mbi projekt-ligjin e shtetësisë ka të ngjarë të ndodhë “këtë javë ose tjetrën”.

“Statusi aktual është se ligji i shtetësisë do t’i paraqitet kabinetit gjatë pushimit të verës, ndoshta javën e ardhshme ose javën e ardhshme”, zbuloi një zëdhënës i Thomae, përcjell albinfo.ch.

Një burim i mëtejshëm i qeverisë konfirmoi se projektligji ka të ngjarë të miratohet nga ministrat e kabinetit gjatë njërës prej dy takimeve të ardhshme të kabinetit të mërkurën, më 23 ose 30 gusht.

Kjo më pas do të hapte rrugën për një votim parlamentar pasi Bundestagu të kthehet nga pushimet më 5 shtator.

Reforma gjithëpërfshirëse

Që kur koalicioni i Social Demokratëve (SPD), Të Gjelbrit dhe Demokratëve të Lirë (FDP) mori detyrën në dhjetor 2021, qeveria ka punuar për rishikimin e ligjeve të natyralizimit të Gjermanisë.

Në maj, një draft-version i ligjit të ri të shtetësisë u publikua në faqen e internetit të Ministrisë së Brendshme.

Që atëherë ka qenë në një proces rishikimi në të cilin qeveritë e shteteve federale dhe palët e tjera të interesuara paraqesin komente mbi legjislacionin dhe propozimet për ndryshime, shkruan The Local.

Reformat e detajuara në projektligj përfshijnë heqjen e një rregulli të kahershëm që ndalon mbajtjen e shtetësive të shumëfishta për qytetarët jo-BE. Sapo ligji i ri të hyjë në fuqi, njerëzit nga vendet joanëtare të BE-së do të mund të mbajnë pasaportat e tyre të vjetra edhe pasi të bëhen gjermanë.

Ndryshime të tjera të përcaktuara në projektligj përfshijnë uljen e periudhës së qëndrimit të kërkuar për natyralizim nga tetë në pesë – ose nga gjashtë në tre në rrethana të jashtëzakonshme – dhe lehtësimin e kërkesave gjuhësore për moshën mbi 67 vjeç, përcjell albinfo.ch.