Lajme

Qeveria zvicerane, e shqetësuar për mungesën e ilaçeve

Autoritetet kanë krijuar një grup pune për t’u marrë me ato që ata i quajnë mungesa “problematike” të ilaçeve në vend, përcjell albinfo.ch.

Problemet e furnizimit janë përkeqësuar edhe më tej gjatë javëve të fundit dhe tani po ndikojnë edhe në shërbimet ambulatore, tha qeveria të mërkurën.

Kjo i dallon mungesat aktuale nga ato të viteve të mëparshme, të cilat goditën më së shumti spitalet; kësaj radhe, medikamentet e marra nga goja – për shembull, qetësuesit Paracetamol dhe Ibuprofen, veçanërisht në formë shurupi për fëmijët – preken.

Farmacitë tashmë shprehën frikën e mungesës disa muaj më parë.

Tabletat e metadonit janë gjithashtu të pakta për momentin, për shkak të një mosmarrëveshjeje për licencimin që përfshin rregullatorin zviceran të barnave Swissmedic dhe një prodhues të rëndësishëm droge.

Taskforca do të përqendrohet kryesisht në masat afatshkurtra për të lehtësuar shpejt situatën, thanë autoritetet. Në terma afatgjatë, qëllimi është të jemi në gjendje të zbulojmë pengesat e furnizimit më përpara dhe të rregullojmë tregun në përputhje me rrethanat.

Mungesa aktuale globale e antibiotikëve është nxitur nga pandemia e koronavirusit dhe bllokimet në Kinë, tha qeveria. Nuk ka ndihmuar as vala e fortë e infeksioneve të ngjashme me gripin në Zvicër në javët e fundit, përcjell tutje albinfo.ch.