Lajme

Qytetarët duan të kufizojnë lirinë e zgjedhjes së mjekut

Këshilltarët kombëtarë janë ende duke menduar mbi një projekt-propozim, i cili duhet të dorëzohet deri në mbrëmjen e sotme, pikërisht në kohë para përfundimit të periudhës legjislative të 51-të.

Mocioni, i nënshkruar nga politikanë shëndetësorë nga radhët e Partisë së Qendrës, FDP dhe SVP, përmban materiale shpërthyese teksa titulli është: “Për rrjete shëndetësore cilësore me prime të përballueshme: lehtësim i kërkesave kontraktuale”, shkruan Blick.

Bëhet fjalë për temën e madhe të tre javëve të fundit, sistemin shëndetësor. Primet e sigurimit shëndetësor do të rriten mesatarisht me 8.7 për qind vitin e ardhshëm.

“Ajo që na duhet tani është një çlirim. Guri themelor i ligjit të sotëm të sigurimeve shëndetësore dhe nxitës i rritjes së primeve është detyrimi për kontraktim”, thotë Këshilltari Kombëtar i FDP i Cyrihut, Andri Silberschmidt teksa konsiderohet se faji qëndron te sistemi me stimujt e tij të rremë. Me pak fjalë: ata që bëjnë më shumë terapi fitojnë më shumë, përcjell albinfo.ch.

Kjo është arsyeja pse një ndryshim rrënjësor i paradigmës duhet të ndihmojë tani: Mjekët dhe spitalet nuk duhet të fitojnë më para bazuar në sasinë e trajtimit që ofrojnë – por vetëm kur njerëzit qëndrojnë të shëndetshëm.

“Për këtë qëllim, siguruesit duhet të krijojnë rrjete shëndetësore me ofruesit e shërbimeve që garantojnë kujdesin më të mirë për pacientët”.

Këshilltari Kombëtar i SVP Thomas de Courten, i cili gjithashtu nënshkroi mocionin shprehet i bindur se ky ndryshim në ligj mund të kursejë shpenzimet.

Kushdo që faturon gabimisht ose përshkruan terapi që nuk kanë efekt, duhet të përjashtohet nga siguruesit në të ardhmen.

Presidentja e FMH, Yvonne Gilli nuk mendon se kjo është një ide e mirë, pasi sipas saj heqja e kërkesës së kontratës është një “gjelbërim i përjetshëm”, por ajo e konsideron propozimin aktual si “gjysmë të pjekur”.

“Mocioni bazohet në supozime të rreme. Kërkesa e kontratës nuk ka asnjë ndikim në shumën e primeve”, ka thënë ajo e cila u shpreh se arsyeja e rritjes së kostove, ndër të tjera gjendet në terapitë e reja, më të shtrenjta në katalogun e shërbimeve dhe në rritjen e trajtimeve ambulatore, të cilat ata që paguajnë primet duhet t’i paguajnë plotësisht.

Politikania shëndetësore e PS-së, Flavia Wasserfallen ka njoftuar rezistencë ndaj heqjes së kontratave të detyrueshme.

Kandidatja berneze për Këshillin e Shteteve e ka përshkruar nismën si “hiperaktivizëm” që synon të shpërqendrojë nga problemet aktuale ndërsa qytetarët kanë dështuar në parlament prej katër vitesh për të marrë masa efektive kundër rritjes së kostos.

Lorenz Hess nga Partia e Qendrës, i cili është anëtar i Komisionit Shëndetësor të Këshillit Kombëtar, shqetësohet me parimin: “Është koha që ne ta hedhim përsëri çështjen në tryezë”.

Ndryshe, rreth dhjetë vjet më parë, njerëzit hodhën poshtë të ashtuquajturën faturën e kujdesit të menaxhuar, e cila synohej në një drejtim të ngjashëm.