Lajme

Qytetarët e Eurozonës presin ulje të inflacionit

Qytetarë e Eurozonës ulën sërish pritshmëritë e tyre për inflacionin për 12 muajt e ardhshëm, megjithëse ata ende panë rritje të çmimeve nga sa do të dëshironte Banka Qendrore Evropiane (BQE).

Anketa e BQE-së, e cila gjithashtu tregoi pritshmëri modeste për rritjen e të ardhurave, ka të ngjarë të sigurojë njëfarë lehtësimi për politikëbërësit që vendosin për rritjet e paprecedenta të normave të interesit për të luftuar një periudhë të inflacionit të lartë në vendet që ndajnë euron.

Të intervistuarit prisnin që çmimet të rriteshin me 3.9 për qind në 12 muajt në vijim nga 4.1 për qind në prill dhe 5 për qind në mars, duke reflektuar pjesërisht inflacionin e ngadalësuar.

Ligjvënësi Joachim Nagel tha se ishte thelbësore për të ruajtur pritshmëritë e inflacionit të ankoruara mirë, por ai ishte i kujdesshëm për ta quajtur këtë aktualen një epokë të re të normave të larta të interesit.

BQE ka rritur normat me 4 pikë përqindjeje të paprecedentë vitin e kaluar dhe ka shënuar një rritje të nëntë radhazi të normës në korrik, me një rritje të mëtejshme gjithashtu në shtator.

Sondazhi tregoi gjithashtu se konsumatorët prisnin rritjen e të ardhurave të tyre nominale në 1.2 për qind për të nënvlerësuar inflacionin në 12 muajt e ardhshëm, ndërsa shpenzimet u panë të rriteshin me 6.8 për qind.

Kjo nënkupton kursime më të ulëta ose më shumë huamarrje dhe synohet të zbusë shqetësimet për një spirale të mundshme midis pagave dhe çmimeve.