Lajme

Qyteti zviceran teston panelin e qytetarëve, si një organ demokratik

Komuna e Sionit në Zvicrën Jugperëndimore po planifikon një eksperiment demokratik, të provuar për herë të parë në shtetin amerikan të Oregon-it, që vendos vendasit e përzgjedhur rastësisht në një panel qytetar, në epërsi të referendumeve kombëtare.

Banorë të ndryshëm të komunës Valais do të kërkohet të formojnë një panel qytetar, i cili do të përgatisë një raport për njërën nga çështjet që do të vihet për të votuar vitin e ardhshëm, më 9 shkurt.

Diskutimet në grup do të zhvillohen këtë nëntor dhe do të zgjasin katër ditë.

Eksperimenti, i cili është frymëzuar direkt nga Rishikimi i Iniciativave të Qytetarëve i prezantuar në shtetin amerikan të Oregon në vitin 2010, është duke u realizuar si pjesë e një projekti hulumtues të Fondacionit Kombëtar të Shkencave (SNSF) të Zvicrës, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.

Udhëheqësi i projektit Nenad Stojanovi saysexternal thotë se përfshirja e qytetarëve në proces do t’i lejojë ata të mësojnë se si të “analizojnë një temë të ndërlikuar dhe të tregojnë se qytetarët e zakonshëm kanë aftësi të kuptojnë tema të tilla dhe të formojnë një opinion mbi to”.