Lajme

Reagimet në Gjermani pas miratimit të reformës së shtetësisë

Kabineti gjerman miratoi të mërkurën planet për të shkurtuar rrugën drejt shtetësisë për emigrantët dhe për të lejuar më shumë njerëz të kenë shtetësi të dyfishtë.

Sipas rregullave të reja të propozuara, të cilat ende duhet të miratohen nga Parlamenti, natyralizimi në Gjermani do të ishte i mundur pas pesë vjetësh në vend të tetë si tani.

Ata që janë veçanërisht të integruar mirë dhe kanë aftësi shumë të mira të gjuhës gjermane, do të mund të marrin shtetësinë pas vetëm tre vjetësh. Mbajtja e shtetësisë së shumëfishtë – e cila më parë ka qenë e mundur vetëm në rrethana të jashtëzakonshme – do të lejohet gjithashtu, shkruan The Local.

Shumë vlerësuan legjislacionin e propozuar, duke thënë se ai do ta bëjë Gjermaninë më tërheqëse për punëtorët e kualifikuar, nga të cilët ajo përballet me një mungesë në rritje.

Shumë të huaj që jetojnë në Gjermani u gëzuan për reformën e shumëpritur, veçanërisht ata të etur për të aplikuar për një pasaportë gjermane pa pasur nevojë të heqin dorë nga shtetësia e tyre origjinale.

Në një lëvizje të shumëpritur, kabineti i Gjermanisë ra dakord të lehtësojë rregullat e shtetësisë dhe të lejojë shtetësinë e dyfishtë.

14% e popullsisë së Gjermanisë – 12 milionë njerëz – nuk kanë nënshtetësi gjermane, megjithëse pothuajse gjysma kanë jetuar këtu për të paktën 10 vjet, përcjell albinfo.ch.

Por kritikët, si Kristian Demokratët (CDU) të opozitës dhe partia bavareze CSU, kanë frikë se ligji do të përkeqësojë “problemet e integrimit” dhe do të dërgojë “sinjale të gabuara”.

Të tjerë u ankuan se legjislacioni i propozuar nuk shkoi aq larg sa duhet, duke e quajtur të padrejtë kërkesën që njerëzit të mos varen nga përfitimet sociale.

Integrim më i mirë

Ministrja e Brendshme, Nancy Faeser (SPD), argumentoi në Berlin të mërkurën se rregullat e reja për natyralizimin ofrojnë stimuj për të fituar një terren më të mirë në këtë vend.

Në fund të fundit, sa më mirë që dikush të jetë i integruar, të flasë gjermanisht dhe të jetë i angazhuar në shoqëri, aq më shumë ka gjasa që ai të aplikojë për shtetësi, theksoi Faeser.

“Ne duam që njerëzit që kanë qenë prej kohësh pjesë e shoqërisë sonë të jenë gjithashtu në gjendje të ndihmojnë në formimin e vendit tonë në mënyrë demokratike. Sepse demokracia jonë lulëzon nga të gjithë që marrin pjesë”, tha ajo shkruan The Local.

Në të njëjtën kohë, tha ajo, reforma forcon konkurrencën.

“Ne do të tërheqim mendjet më të mira në botë vetëm nëse ata mund të bëhen plotësisht pjesë e shoqërisë sonë në të ardhmen e parashikueshme – me të gjitha të drejtat demokratike”, tha Faeser.

Pengesat më të ulëta për natyralizim i sjellin më shumë përfitime edhe Gjermanisë ekonomikisht, tha kreu i Partisë së Gjelbër, Omid Nouripour.

“Për shkak se në konkursin ndërkombëtar për punëtorët e kualifikuar, pengesat e larta ishin më parë një disavantazh. Tani ne po forcojmë atraktivitetin e Gjermanisë si një vend biznesi duke ofruar perspektivën e natyralizimit më shpejt,” tha Nouripour për DPA në Berlin të mërkurën.

“Ne jemi në mes të një konkursi global për mendjet më të mira. Por ne do të fitojmë mendjet më të mira vetëm nëse ata mund të bëhen plotësisht pjesë e shoqërisë sonë në të ardhmen e parashikueshme,” tha Faeser për Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), përcjell albinfo.ch.

  “Sinjal i gabuar”

Por CDU/CSU në Bundestag thanë se reformën e konsiderojnë si një gabim të madh.

“Ligji dërgon sinjale të gabuara në një kohë kur problemet e integrimit në vendin tonë po përkeqësohen dhe migrimi i paligjshëm po del krejtësisht jashtë kontrollit”, tha politikani i brendshëm Alexander Throm (CDU).

Kreu i grupit parlamentar të CSU, Alexander Dobrindt shtoi se “Kushdo që ul gjithashtu kërkesat për një pasaportë gjermane në kohën e numrit gjithnjë e më të ri maksimal të migracionit, provokon polarizim të mëtejshëm në shoqëri”, u shpreh ai, shkruan The Local.

Andrea Lindholz, nënkryetar i grupit parlamentar, paralajmëroi se pasaporta e dyfishtë do të rriste ndikimin politik të shteteve të huaja në Gjermani.

 “Në pamundësi për të përmbushur kërkesat”

Legjislacioni i propozuar ul pengesat për shtetësinë në të gjitha aspektet, përveç njërës: Një parakusht për të fituar shtetësinë gjermane do të ishte që një person të mos marrë përfitime sociale – një pikë që ka gjeneruar kritika të ashpra.

“Njerëzit me aftësi të kufizuara, prindërit e vetëm dhe të moshuarit që marrin përfitime jetese shpesh nuk janë në gjendje të plotësojnë kërkesat për një jetesë të sigurt,” tha komisionerja e pavarur federale kundër diskriminimit, Ferda Ataman.

Kritika të ngjashme u shprehën nga nënkryetari i grupit parlamentar të Partisë së Gjelbër Konstantin von Notz dhe drejtuesja e Partisë së Majtë Janine Wissler, përcjell albinfo.ch.

Memet Kiliç, Kryetar i Këshillit Federal të Emigracionit dhe Integrimit (BZI), tha se organizata e tij mirëpriti që legjislacioni i propozuar e bëri më të lehtë mbajtjen e shtetësive të shumta dhe shkurtoi periudhat minimale të qëndrimit.

Por, përkundër kritikave të përsëritura dhe sugjerimeve për përmirësim nga shumë shoqata profesionale dhe OJQ të migrantëve, ai përmban boshllëqe të mëdha dhe në raste të caktuara edhe përkeqëson ligjin e mëparshëm, tha Kiliç.

“Propozimet e reformës nuk përmirësojnë situatën e atyre që kërkojnë natyralizim”, tha ai, shkruan The Local.