Lajme

“Rega” krijon një robot për njerëzit e humbur në Alpet Zvicerane

Në Zvicër, agjencia kombëtare e shpëtimit Rega ka testuar një robot autonom të stilit të helikopterëve që mund të gjejë njerëz të humbur ose në vështirësi në Alpe, transmeton albinfo.ch.

Studiuesit dhe shpëtuesit e maleve në Zvicër po bëjnë përparim të madh në fushën e dronëve autonome pasi teknologjia bëhet më e kërkuar për operacionet globale të kërkimit dhe shpëtimit. Por pengesat për hyrjen mbeten.

Shërbimet e policisë dhe të urgjencës në vende si Britania, Shtetet e Bashkuara dhe Australia po mbështeten gjithnjë e më shumë në avionë pa pilot dhe dronë të pajisur me kamera termike dhe sensorë të tjerë të teknologjisë së lartë për të monitoruar vijat bregdetare, për të ndihmuar në gjetjen e çantave të shpinës së humbur apo edhe në shpëtimin e koalave të bllokuar në stuhi zjarri.

Në Zvicër, agjencia kombëtare e shpëtimit Rega ka provuar një robot autonome të stilit helikopter që mund të gjejë njerëz të zhdukur ose në vështirësi në Alpe.

Shërbimi i shpëtimit, një fondacion jofitimprurës i mbështetur nga 3.5 milion klientë, përdoret gjerësisht në Zvicër dhe gjithnjë e më shumë kërkohet ndërsa më shumë njerëz dynden në male. Vitin e kaluar, u erdhi në ndihmë rreth 31 personave në ditë që morën ndihmë mjekësore.

Droni i ri i Rega me gjatësi dy metra është i pajisur me kamera, sensorë për të zbuluar celularët, një sistem anti-përplasje dhe një algoritëm të zhvilluar nga instituti federal i teknologjisë ETH Zurich që i lejon asaj të skanojë zona të gjera dhe të njohë në mënyrë autonome njerëzit në tokë.

Operatorët e trajnuar Rega përcaktojnë zonën e saktë që droni duhet të kërkojë dhe fillojë pajisjen manualisht. Sapo droni i ajrit të zbulojë një njeri në tokë, ai u dërgon një sinjal operatorëve disa kilometra larg që vendosin nëse do të dërgojnë një ekip shpëtimi.

Rega është i kënaqur me koston e investimit dhe këmbëngul se pajisja nuk do të zëvendësojë asnjë nga shërbimet e saj ekzistuese. Në vend të kësaj, do të përdoret për të zgjeruar operacionet konvencionale të shpëtimit. Për shembull, ai do të vendoset në rastet kur helikopteri është i vendosur për shkak të shikimit të dobët. /Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI