Lajme

Reshjet e shiut shkaktojnë rrëshqitje dheu në Schwanden

Në Schwanden u përsëritën rrëshqitje të vogla, pranë zonës Wagenrunse. Shkak për këtë janë bërë reshjet e ditëve të fundit.

Nga e premtja deri të dielën ka një rrezik në rritje të rrjedhjeve të mëtejshme të mbeturinave në Schwanden GL. Për shkak të reshjeve të dendura të orëve të fundit, ka pasur një rritje të prishjeve të vogla në zonën e rrëshqitjes së dheut Wagenrunse, shkruan Blick.

Prandaj, banorëve nuk mund t’u jepet përkohësisht akses në pjesë të zonës së përjashtimit, shkroi të premten komuna Glarus Süd. Autoritetet donin të kontrollonin se kur mund të ofroheshin data alternative për hyrjen e makinave në zonat e rrezikshme.

Rreth dy të tretat e materialit rrëshqitës është ende në majë të shpatit. Dy rrjedha mbeturinash shkatërruan plotësisht gjysmë duzinë ndërtesash në Schwanden në fund të gushtit. Më shumë u dëmtuan. Rreth 100 persona u desh të evakuoheshin. Askush nuk u lëndua, shkruan Blick.

Ndërkohë, kompania teknike Glarus Süd vendosi të heqë tarifat për ujin, kullimin urban, mbetjet dhe energjinë elektrike për të prekurit në mënyrë retroaktive nga 30 gushti deri në heqjen e evakuimit. Nëse kjo zgjat më shumë se fundi i nëntorit, do të shqyrtohet një zgjatje e masave.

Të prekurit vazhdojnë të marrin ndihmë nga mbi 70 vullnetarë. Shumë prej tyre tashmë i kanë regjistruar shërbimet e tyre në kishë. Rrobat tashmë janë dhuruar me bujari, ndaj zyra përgjegjëse nuk pranon më asnjë të re. Vetëm të mërkurën, nxënësit e shkollës nga Schwanden i dorëzuan komunitetit 12,000 franga nga fushata e tyre për mbledhjen e fondeve, përcjell albinfo.ch.