Lajme

Restoranti i famshëm indian nuk mund të hapet në Cyrih, pasi kuzhinierëve iu refuzuan lejet

 

Saravanaa Bhavan i parë, një markë e famshme restorantesh indiane, dëshiron të hapë dyert në Cyrih. Por hapja vonohet për shkak të një defekti administrativ – pa viza për kuzhinierët, përcjell albinfo.ch.

Anitha Sivakumar dhe Sarankan Ravendran, me origjinë nga Sri Lanka, por banorë të vjetër të Zvicrës, janë vendosur të hapin filialin e parë në vend të një restoranti të famshëm indian, Saravanaa Bhavan, i cili tashmë ka pika të njohura në Paris, Berlin, Amsterdam dhe Romë.

Megjithatë, hapja e majit po vonohet nga një problem me të cilin përballen shumë njerëz të tjerë nga jashtë BE/EFTA (Norvegji, Islandë ose Lihtenshtajni), të cilët dëshirojnë të punojnë në Zvicër: refuzimi i vizave të hyrjes për pesë kuzhinierët e tyre nga India.

Zyra e Cyrihut për Çështjet Ekonomike dhe Punës, e cila është përgjegjëse për dhënien e lejeve, refuzoi aplikimet për viza për kuzhinierët, pasi India është një vend i tretë.

Ai e shpjegoi vendimin e tij me “mungesën e interesit ekonomik [për Zvicrën] për punësimin e shefave të kuzhinës” dhe sugjeroi që përparësia duhet t’u jepet punëtorëve zviceranë ose të BE-së.

Kjo është një kërkesë e zakonshme për punëtorët jashtë BE-së / EFTA: që prania e tyre në Zvicër të jetë e dobishme për ekonominë dhe që të mos gjendet fuqi punëtore vendase për këtë punë.

Megjithatë, pronarët argumentojnë se punësimi i stafit lokal nuk do të funksiononte, sepse vetëm kuzhinierët indianë “i dinë recetat sekrete”.

Çifti bëri ankesë kundër vendimit, duke theksuar se “kuzhinierët tanë kanë ekspertizë që thjesht nuk ekziston në Zvicër; është një kuzhinë shumë e ndryshme, e bazuar në receta të vjetra nga India e Jugut”.

Po nëse Zyra Ekonomike e refuzon ankesën?

“Ne nuk kemi një plan B”, tha Sivakumar.

“Ne kemi investuar tashmë një shumë të madhe, gjashtë shifra, në këtë çështje, nga qiratë e deri te tarifat e avokatit për këtë mosmarrëveshje, duke përfshirë edhe punën e transformimit”, shtoi ajo.

Vetëm enët speciale të kuzhinës ose furra Tandoori do të kishin kushtuar më shumë se 30 mijë franga, pasi disa duhej të importoheshin nga Anglia.

Ajo vë në pikëpyetje edhe shpërndarjen e lejeve për personat nga vendet e treta.