Koronavirusi: çast pas çasti

Rregullat e ashpra në Francë mund të kenë pasoja edhe në Gjenevë

Nga 4 gushti, rajoni francez Haute-Savoie ka prezantuar një kërkesë për maskë për grupe prej 10 ose më shumë grumbullimesh në hapësira publike në natyrë. Si pasojë, autoritetet e Gjenevës tani presin që më shumë njerëz nga Franca të hyjnë në qytet për të shmangur rregullin.

Kërkesa për maskë u prezantua për të frenuar shkallën në rritje të infeksionit Covid-19 në departamentin francez, së bashku me disa zona të tjera të vendit, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kjo do të jetë në fuqi për një periudhë prej një muaji dhe do të aplikohet për të gjithë mbi moshën 11 vjeç.

Si rezultat i kësaj mase, autoritetet e Gjenevës presin që më shumë njerëz nga Haute-Savoie, e cila shtrihet në kufirin e Zvicrës, do të vijnë në qytet, në mënyrë që të mund të grumbullohen në grupe më të mëdha.

Në fakt, rajoni malor francez ndodhet aq afër Zvicrës, saqë mbi 125,000 njerëz kalojnë kufirin çdo ditë për të punuar në rajonin e Liqenit të Gjenevës.

Maska kërkohet vetëm në dyqane, transport publik dhe aeroport, përcjell tutje albinfo.ch.

Gjeneva është duke monitoruar nga afër situatën në lidhje me epideminë Covid-19 në Francën fqinje, por tani për tani “kantoni nuk do të reagojë me nxitim” ndaj këtij zhvillimi, tha Këshilltari Shtetëror, Mauro Poggia në një intervistë për Tribune de Genève.

Për momentin, “ne nuk do të teprojmë. Situata nuk justifikon mbylljen e kufijve”, shtoi ai.

Një vendim i tillë drastik do të duhet të merret nga qeveria federale, dhe jo autoritetet kantonale.

Sidoqoftë, Poggia theksoi se situata mund të shkaktojë probleme sepse gjurmimi i viruseve në rajonin kufitar “është i ndërlikuar”.

“Kur gjenden raste pozitive në Francë, është e pamundur të bësh gjurmime të kontaktit në Gjenevë, sepse ne nuk jemi të informuar”, tha Poggia.

“Përzierja e sistemeve të veçanta ligjore nuk lehtëson politikat koherente shëndetësore”, shtoi ai.