Lajme

Rritet dyshimi për birësime ilegale të fëmijëve nga zviceranët

Mijëra fëmijë janë birësuar ilegalisht jashtë vendit nga zviceranët. Shumë parregullsi po e shtyjnë Këshillin Federal të dëshirojë të rishikojë ligjin ndërkombëtar të birësimeve.

Në një studim të parë mbi birësimin e fëmijëve nga Sri Lanka, Këshilli Federal kishte vënë re tashmë se autoritetet kantonale dhe federale nuk kishin marrë masat e nevojshme. Prandaj, qeveria kërkoi një studim të dytë për dhjetë vende të tjera të origjinës: Bangladeshi, Brazili, Kili, Guatemala, India, Kolumbia, Koreja, Libani, Peruja dhe Rumania.

Për vitet 1970 deri në 1990, Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) gjeti 8000 autorizime për të hyrë në vend të lëshuara për fëmijët nga këto vende. 2799 fëmijë erdhën nga India, 2122 nga Kolumbia, 1222 nga Brazili dhe 1065 nga Koreja.

Rezultatet tregojnë ekzistencën e praktikave të paligjshme në dhjetë vendet, trafikimin e fëmijëve, falsifikimin e dokumenteve dhe treguesit e rremë të origjinës. Arkivat e konsultuara tregojnë se disa prindër bënë përpjekje të mëdha për të kënaqur dëshirën e tyre për fëmijë, shkruan RTS.

Për Michal Schöll, drejtor i shërbimit ligjor të Konfederatës, kjo është për shkak të problemeve sistemike, në Zvicër dhe kudo në Evropë.

“Kishte aftësi që ishin shumë të shpërndara dhe bashkëpunimi ndërkombëtar nuk funksionoi siç duhej. Ne shohim se problemet sistematike janë të krahasueshme nga një vend në tjetrin”, thotë ai.

Raporti i hartuar nga ZHAW tregon gjithashtu se autoritetet zvicerane kishin indikacione për praktika të parregullta dhe problematike në një numër të madh vendesh nga vinin fëmijët. Përfaqësitë zvicerane kishin vetëm një pasqyrë të kufizuar të asaj që po ndodhte në vendin e tyre të banimit. Por autoritetet federale po merrnin informacione globale.

Reagimet e përfaqësive zvicerane dhe autoriteteve federale ndaj parregullsive ishin shpesh të krahasueshme: duke pasur parasysh fushën e tyre të kompetencës, ata e konsideronin veten përgjegjës vetëm për një pjesë të proceseve.

Për ZHAW, ky qëndrim i autoriteteve federale dhe përfaqësive zvicerane shpjegohet me procedura komplekse, me morinë e aftësive dhe me natyrën ndërkufitare të dispozitave ligjore. Ajo përmend gjithashtu besimin mbizotërues në atë kohë se fëmijët e birësuar do të ishin më mirë në Zvicër sesa në vendin e tyre të origjinës – një mendim i ndarë me prindërit birësues dhe ndërmjetësuesit e ardhshëm.

Në raportin e saj, Haute école citon gjithashtu presionin e fortë të kërkesës. Autoritetet zvicerane i kanë dhënë më shumë rëndësi nevojave të çifteve që dëshirojnë të birësojnë sesa interesave të fëmijëve të birësuar.

Fleksibiliteti i dhënë për hyrjen në Zvicër justifikohej nga e mira e fëmijës, një pikë thelbësore e justifikimeve. Një fëmijë që mbërrinte në territorin zviceran me një dosje të paplotë i vendosi kështu autoritetet përkatëse në një dilemë midis garantimit të interesave të fëmijës dhe respektimit të procedurës.

Këshilli Federal shpreh keqardhjen që autoritetet nuk kanë marrë masat e duhura për të korrigjuar këto birësime të paligjshme. Këto dështime vazhdojnë të shënojnë jetët e të adoptuarve në atë kohë. Konfederata dëshiron t’i mbështesë këta fëmijë në kërkimin e origjinës së tyre.

Këshilli Federal dëshiron të shmangë parregullsi të tilla në të ardhmen. Një grup ekspertësh i ngritur nga Këshilli Federal ka zhvilluar dy skenarë të mundshëm në lidhje me adoptimin ndërkombëtar.

E para do të konsistonte, përveç reformimit të ligjit, në kufizimin e bashkëpunimit me vendet që respektojnë garancitë minimale në mënyrë “të demonstrueshme”. E dyta do të ishte tërheqja e plotë nga birësimet ndërkombëtare, përcjell albinfo.

Por sipas Celin Fässler, zyrtar i komunikimit për shoqatën Back to the Roots për njerëzit e adoptuar në Sri Lanka, rishikimi i ligjit nuk mjafton. “Ne gjithashtu duhet të pyesim veten se çfarë bëjmë me këta mijëra njerëz që janë prekur në të kaluarën,” tha ajo në Forum të premten në mbrëmje. Dhe për këtë, ajo beson se kanë nevojë për mbështetje financiare dhe psikologjike.

Ai sqaroi më tej se nuk ishin vetëm 10 vende, por në realitet janë “shumë të tjera”, si “Tajlanda dhe Etiopia”.

Sipas raportit, rreth 50 fëmijë në vit janë birësuar ende jashtë vendit gjatë viteve të fundit. Këshilli Federal ka udhëzuar ekspertët që t’i paraqesin “sqarime të thelluara” deri në fund të vitit 2024.