Lajme

Rritja e çmimeve nuk e zbeh turizmin dimëror në Zvicër

Sektori i turizmit pret një rritje të të ftuarve në krahasim jo vetëm me një vit më parë, por edhe me periudhën para pandemisë. Sipas vlerësimeve, prania e të huajve duhet të rritet me 18%

Pavarësisht rritjes së çmimeve, sezoni dimëror 2022/23 premton të jetë i suksesshëm për destinacionet zvicerane të skive. Në fakt, pritet një rritje e të ftuarve jo vetëm në krahasim me një vit më parë, por edhe në krahasim me periudhën para pandemisë.

Nivelet aktuale të prenotimeve tregojnë mirë për ekspozuesit dhe rritja e çmimeve nuk duket se mund ta frenojë këtë eufori. “Inflacioni praktikisht nuk ka asnjë ndikim në turizmin dimëror zviceran”, zbulon Switzer Tourism për agjencinë AWP, e cila analizoi situatën në prag të festave. Sipas shoqatës, destinacionet alpine shpresojnë të marrin 1.5% më shumë fjetje se dymbëdhjetë muaj më parë dhe 1% më shumë se në 2018/19, sezoni i fundit i ftohtë plotësisht imun ndaj Covid-it. Rritja po nxitet veçanërisht nga të huajt, prania e të cilëve sipas vlerësimeve duhet të rritet me 18%. Zviceranët, të cilët i kishin mbajtur gjërat të ecin në kohët e koronavirusit, duket se kanë arritur kulmin e tyre. Në Graubünden për shembull, ndonëse mbetet në një nivel të lartë, pritet një ulje e netëqëndrimeve nga qytetarët zviceranë. Në nivel global, rënia pritet të jetë pak më pak se 6%, transmeton albinfo.ch.

Megjithatë, rritja ka dhe do të ndihet: sërish sipas shifrave nga Turizmi Zvicër, hekurudhat malore flasin për rritje të çmimeve deri në 5%, hotelet në rastet më të këqija edhe 10%. Për sa i përket banesave, një studim i kryer në Graubünden zbulon rritje me rreth 6% në krahasim me dimrin 2019/20. Megjithatë, fakti që inflacioni është edhe më i lartë në vendet e tjera, është në favor të Zvicrës. Prandaj pjesa tjetër e Evropës është edhe më keq, gjë që u jep destinacioneve zvicerane një avantazh të lehtë konkurrues, transmeton tutje albinfo.ch.

Pavarësisht trendit, klientela zvicerane mbetet mbizotëruese, përpara asaj evropiane. Por amerikanët, brazilianët dhe qytetarët e shtetit të Gjirit po kthehen në një mënyrë të madhe. Fakti që Kupa e Botës, e cila u mbyll të dielën në Katar, u mbajt në mënyrë të jashtëzakonshme në dimër, nuk ishte problem: nga njëra anë sepse ndikimi i turistëve arabë ndihet mbi të gjitha në verë, nga ana tjetër sepse eventi mbahet në fillimi i sezonit. Nga ana tjetër, situata në Kinë është e ndryshme. Politikat strikte në lidhje me luftën kundër Covid-it kanë bllokuar fluksin e mysafirëve nga gjigandi aziatik dhe edhe tani që Pekini ka zgjeruar kontrollet e tij, parashikimet mbeten të pasigurta. Të bësh parashikime të sakta është e pamundur, por një rikuperim i plotë duket utopik para vitit 2026.