Shkurt.ch

Përfaqësitë e vogla diplomatike jashtë Zvicrës duhet të rishikohen

Ministria e Jashtme zvicerane po përballet me kritika të forta rreth përfaqësive të vogla diplomatike, kryesisht në Evropën Lindore dhe Azinë qendrore, përcjell albinfo.ch.

Zyra Federale e Auditimit thotë se 31 ambasada të vogla me nivele minimale të stafit shpesh nuk kanë një profil të qartë. Edhe pse puna e tyre ishte e kufizuar vetëm për të mbajtur marrëdhëniet dypalëshe ekzistuese, ata i kushtonin shtetit rreth 25 milionë franga (25 milionë dollarë) çdo vit, tha ai.

Në raportin e saj të publikuar të mërkurën, mbikëqyrësi financiar rekomandoi një rishikim të portofolit të ambasadave, si dhe synimet më ambicioze, përcjell albinfo.ch.

Ai tha se ishte e vështirë të vërtetohej se sa efikase janë aktivitetet e këtyre ambasadave të vogla. Më shumë se gjysma e burimeve të tyre përdoren për detyra administrative dhe të menaxhimit, tha zyra e kontrollit. Është gjithashtu e vështirë për të gjetur personel të përshtatshëm për ambasadat e tilla, sa përgjegjësitë dhe sfidat e tyre janë të një rëndësie të kufizuar.

Rregullatori financiar ka bërë thirrje për alternativa, duke thënë se rrjeti i përfaqësive të vogla diplomatike jashtë vendit nuk duhet të zgjatet.

Në përgjigje, Ministria e Jashtme pranoi nevojën për të rishikuar strategjinë e saj, por këmbëngul se një shtet sovran ka nevojë për një rrjet të gjerë misionesh për të mbrojtur interesat kombëtare, sipas agjencisë zvicerane të lajmeve, përcjell albinfo.ch.

Rrjeti diplomatik i Zvicrës aktualisht përfshin ambasadat, konsullatat e përgjithshme, zyrat e bashkëpunimit dhe misionet e organizatave ndërkombëtare në rreth 170 vende në të gjithë botën.