Lajme

Sa do të kursejnë punëtorët pas ndryshimeve në taksa në Austri?

Reforma tatimore në Austri hyn në fuqi në fillim të vitit të ardhshëm.

Kjo do tu mundësoje taksapaguesve më shumë të ardhura të mbetura çdo muaj.

Parashihen disa shkurtime taksash dhe reduktimin e progresionit të ftohtë, një term tatimor i përdorur për të përshkruar një barrë tatimore të rritur, shkruan The Local.

Sipas reformës, dy të tretat e të ardhurave nga kjo rritje rrëshqitëse e taksave shkojnë automatikisht për taksapaguesit. Pjesa e tretë e mbetur mund të shpërndahet nga partitë qeverisëse sipas prioriteteve të tyre politike. Kjo do të thotë se barra aktuale e progresionit të ftohtë nuk kompensohet plotësisht për të gjithë.

Por reforma i ka lënë taksapaguesit në Austri me më shumë të ardhura neto në muaj, përcjell albinfo.ch.

Çfarë do të thotë kjo për vitin e ardhshëm?

Think tank Agenda Austria llogariti se si ndryshimet e taksave për luftimin e progresionit të ftohtë do të përfitonin taksapaguesit vitin e ardhshëm.

Ai zbuloi se ata që fitojnë 1,500 € bruto në muaj do të kursejnë 182 € në taksë në vitin 2024 sipas modelit aktual. Për kompensimin e plotë nga inflacioni, megjithatë, do të ishte e nevojshme një kursim prej 270 €.

Ndërkohë, nëse fitoni 3,000 € në muaj në Austri, do të kurseni të paktën 309 €, megjithëse progresi i ftohtë në fakt do t’ju kushtojë 463 € në total, shkruan The Local.

“Kjo në thelb tregon dy gjëra: sa i rëndësishëm ishte heqja e progresionit të ftohtë dhe sa i komplikuar është modeli aktual,” tha Dénes Kucsera nga think tank.

Sipas Kucsera-s, progresi i ftohtë në Austri duhet të shfuqizohet plotësisht sipas modelit zviceran dhe të shpërndahet në mënyrë të barabartë mes të gjithë taksapaguesve, përcjell albinfo.ch.