Lajme

Sa duhet të fitoni në Zvicër për t’u konsideruar i pasur?

Në Zvicër, shuma e parave që duhet të fitojë dikush për t’u konsideruar i pasur është e ndryshme për çdo vend.

“Baza e të dhënave të pabarazisë zvicerane” e Institutit për Politikat Ekonomike Zvicerane ka llogaritur këtë numër për çdo kanton zviceran.

Çfarë do të thotë saktësisht të jesh i pasur dhe sa para duhet të fitosh për t’u konsideruar në mesin e familjeve më të pasura të Zvicrës?

Ndërsa dëshira për pasuri dhe bollëk është – në një farë mase – universale, përkufizimi i saj ndryshon nga vendi në vend. Ky është veçanërisht rasti në një vend po aq të mirë sa Zvicra. Megjithatë, ka të dhëna të qarta që tregojnë se kur një individ konsiderohet të jetë ndër fituesit më të mëdhenj për çdo kanton, transmeton albinfo.ch.

Familjet me të ardhura vjetore mbi 97.591 CHF (para taksave) i përkasin 20-përqindëshit më të pasur në vend, megjithatë, nevojitet një pagë neto mbresëlënëse prej më shumë se 1.2 milion CHF për të qenë ndër 0.1 për qind më të pasurit e vendit. Në të kundërtën, pas taksave, këta të fundit do të mbeten me rreth 762,866 CHF në xhepat e tyre.

Zvicra frëngjishtfolëse

Ashtu si me shumicën e gjërave në Zvicër, të ardhurat (para taksave) e bëjnë një person të pasur mund të ndryshojë ndjeshëm nga kantoni në kanton.

Nëse shpresoni të jeni ndër fituesit më të mëdhenj të Romandy, do të keni kohën më sfiduese për të grumbulluar pasuri në Gjenevë, ku kërkohen 2.1 milionë CHF marramendëse për t’u konsideruar në mesin e 0.1 për qind të pasurve të kantonit.

Në mënyrë të ngjashme, në Vaud, një të ardhur prej rreth 1,2 milionë CHF do t’ju shtyjë në mesin e 0,1 për qind të super të pasurve, ndërsa një më pak CHF 192,842 dhe CHF 101,170, do të thotë se jeni në 5 dhe 20 për qind të fituesve më të mirë të kantonit.

Të bëhesh i pasur është pak më i arritshëm në Fribourg dhe Neuchâtelin fqinj, ku të ardhurat prej 95,526 CHF dhe 86,805 CHF, respektivisht, të vendosin brenda 20-përqindëshit më të lartë të fituesve dhe të ardhura prej 158,006 dhe 148,677 CHF në 5-përqindëshin e parë. Për t’u konsideruar në mesin e 0,1-përqindëshit të kantoneve, do t’ju duhet të ardhura prej 745,507 CHF në Fribourg dhe 930,015 CHF në Neuchâtel, përcjell albinfo.ch.

Kryesuesi i grafikut në Zvicrën gjermanishtfolëse është Zug, ku të ardhurat (para taksave) prej 3,7 milionë CHF do t’ju vendosin në 0.1 përqind të fituesve. Në krahasim, super të pasurit e Cyrihut mesatarisht 1,4 milionë CHF në vit. Hendeku është po aq i madh kur bëhet fjalë për 5 më të pasurit dhe 20 për qind të kantoneve, me mesataret e Zug-ut që janë 310,584 CHF dhe 133,048 CHF, ndërsa Cyrihu mesatarisht në 205,822 CHF dhe 109,585 CHF.

Në Basel-Country dhe Basel City, do t’ju duhet të sillni në shtëpi 106,284 CHF dhe 98,784 CHF për të qenë në mesin e 20 përqindëshit më të mirë, ndërsa 0,1 përqindëshi më i lartë bëjnë rreth 1,1 milion dhe 1,8 milionë CHF. Dy fituesit më të lartë të Bazelit me 5 për qind fitojnë rreth 185,288 CHF (Vendi) dhe 194,727 CHF (Qyteti).

Gjërat duken pak më të ndritshme në Bernë dhe Aargau me të ardhurat 0.1 për qind të të parës që qëndrojnë në një 730,312 CHF më të vogël. Shefi i 5 përqindëshit të Bernës fiton 144,412 CHF dhe mesatarja e tij prej 20 për qind është 89,150 CHF.

Situata është e ngjashme në Aargau me fituesit e saj më të pasur që sjellin rreth 730,312 CHF. 20 përqindëshi kryesor i Aargauers kanë një pagë prej rreth 707,342 CHF, me 5 për qind që sjellin në shtëpi rreth 165,682 CHF.