Financa

Sa është borxhi global ?

Vitin e kaluar borxhi global arriti një rekord prej 184 mijë miliardë dollarësh, ekuivalent me mbi 86,000 dollarë për person. Bëhet fjalë për dyfishin e të ardhurave mesatare për kokë banori.

Sipas Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), SHBA, Kina dhe Japonia janë tre ekonomitë më të mëdha, duke treguar rreziqe potenciale për rritjen globale, pasi borxhi i tyre global është më i lartë se Produkti I Brendshem Bruto (PBB) global, njoftoi Bloomberg, përcjell albinfo.ch.

Në tërësi, shuma e borxhit botëror publik dhe privat është rreth 225 për qind e Produktit të Brendshëm Bruto (PBB).

Shifrat e FMN-së për borxhin janë më të larta se 2 miliardë nga vlerësimi i mëparshëm i Fondit të publikuar në tetor, pasi u përfshinë tregues që përfshinë në fundin e vitit 2017 dhe disa vende që nuk kishin dorëzuar më parë të dhëna të azhurnuara.

FMN përdor të dhëna nga 190 vende për të përgatitur këtë raport.