Uncategorized

Sa është e vështirë për të huajt të bëjnë miq në Zvicër

Zvicra është parë prej kohësh si një strehë e neutralitetit politik dhe një vend me një bukuri të jashtëzakonshme natyrore. Por, sipas një studimi të kohëve të fundit globale, për ata që kërkojnë të lëvizin pengesat ekzistojnë akoma kur bëhet fjalë për koston dhe bërjen e miqve lokalë.
Zvicra nuk është vendi më i mirë për emigrantët, por nuk është as më i keqi.

Të paktën ky është përfundimi themelor që mund të nxirrni nga sondazhi më i fundit global i Expat Insider nga Internations, përcjell albinfo.ch.

Zvicra u rendit e 38-ta nga 64 vendet, në një studim që tërhoqi përgjigjet e mbi 20,000 qytetarëve të huaj.

Kostoja e lartë e jetesës në Zvicër nuk do të vijë si një tronditje për shumë njerëz. Qendra e saj financiare Zürich është një nga qytetet më të shtrenjta në botë, me Gjenevën që nuk qëndron shumë larg.
Ata që lëvizin nga një vend, si Mbretëria e Bashkuar, mund të tronditen në kujdesin shëndetësor të shtrenjtë të Zvicrës. Sidoqoftë, kjo mund të mos jetë një surprizë e tillë për emigrantët nga Shtetet e Bashkuara.

Vështirë për të bërë miq

Zvicra nuk është e njohur për një mikpritje të ngrohtë për të huajt si fqinji i saj Franca, veçanërisht për ata që nuk flasin gjuhën.

Kjo përzierje e mungesës së një gjuhe të përbashkët krahas miqësisë së perceptuar ndaj mbërritjeve të reja (vetëm një në dhjetë të anketuar thanë se zviceranët ishin ‘shumë miqësorë’). Rreth 51% thonë se miqtë e tyre janë kryesisht emigrantë të tjerë.

Zvicra aktualisht mbetet pas pjesës tjetër të Evropës kur është fjala për pushimin e atësisë me dy javë të disponueshme për burra, edhe pse disa politikanë në zgjedhjet e ardhshme po kërkojnë të dyfishojnë këtë disponueshmëri në një muaj.

Nga ana tjetër, vendi u rendit shumë në drejtim të sektorit të tij të arsimit që vjen në vendin e 6-të për cilësinë e arsimit.
Tani që jeni trembur nga mosmiratushmëria e mundshme dhe çmimi i lartë i qumështit, kishte zona ku Zvicra u ndesh nga një kënd pak më pozitiv.
Për sa i përket stabilitetit politik, Zvicra renditej lart dhe kjo reflektohej mirë me ata që jetojnë atje.
Rreth 73% e njerëzve e përshkruan stabilitetin politik të Zvicrës si “shumë të mirë” në krahasim me 30% në nivel global.

Në vitin 2019 sfondi i populizmit në të gjithë Evropën, protestat e Gilet Jaunes në Francë, Brexit dhe Donald Trump bën që stabiliteti i Zvicrës të duket shumë komod në të vërtetë.
Zvicra është gjithashtu shumë e vendosur për sa i përket pjesës tjetër të Evropës. Ajo ka një rrjet të fortë hekurudhor i cili e lidh vendin mirë brenda dhe me fqinjët e tij, një fakt i reflektuar se është i 4-ti në përgjithësi në këtë kategori.

Të anketuarit ishin të kënaqur me bukurinë natyrore të vendit, me një banor zviceran nga Spanja që thoshte se “është thjesht e mahnitshme të kesh ato vende të bukura natyrore aq afër jetës së qytetit”.

Dhe me të vërtetë Zvicra është një vend me bukuri mahnitëse natyrore. Gjithashtu, malet janë të lira për t’u vizituar.

Vendi u rendit në vendin e dytë në aspektin e mjedisit dhe në vendin e 36-të përsa i përket opsioneve të kohës së lirë. Dikush mund të supozohet se kjo bazohet në lehtësinë e të qenit në gjendje të marrësh në një çantë shpine dhe të jesh në majat brenda disa orësh.